Radar · Utrikes

Flera organisationer stämmer franska staten för rasism hos polisen

Franska staten stäms av flera människorättsorganisationer som menar att den franska polismyndigheten aktivt sysslar med rasprofilering.

Sex franska och internationella människorättsorganisationer stämmer den franska staten. Man uppger att polisen systematiskt fortsätter att diskriminera medborgare på etniska grunder.

Den franska staten har misslyckats i sitt arbete med att motverka rasprofilering inom den franska polisen. Det menar sex franska och internationella människorättsorganisationer som tidigare i somras lämnade in en stämningsansökan riktat mot den franska staten.

Det handlar om sporadiska identitetskontroller där människorättsorganisationerna pekar på att medborgare med utländsk bakgrund är betydligt mer utsatta för polisens kontroller än andra medborgare i landet.

– Problemet är systematiskt, det handlar inte bara om ett beteende hos ett fåtal poliser, säger Omer Mas Capitolin, ordförande för Community House for Solidarity Development (MCDS), en av de organisationer som lämnat in stämningsansökan.

Han fortsätter:

– Det här bottnar i Frankrikes koloniala historia, i rasistiska fördomar och i lagar som uppmuntrar till etnisk profilering. Poliser är inte nödvändigtvis rasistiska, men de order som de får leder till ett diskriminerande beteende.

Sedan stämningsansökan lämnades in har det hela gått vidare till Högsta förvaltningsdomstolen i Frankrike, som nu ska pröva ärendet.

Bland de övriga människorättsorganisationerna som står bakom stämningsansökan syns bland annat Amnesty International France, Human Rights Watch och Open Society Justice Initiative.