Radar · Politik

Vänstersväng och tydlighet på önskelistan

Elvy Söderström, sammankallande i Socialdemokraternas valberedning, tillsammans med Magdalena Andersson.

Förväntningarna är stora på Magdalena Andersson som ny partiledare. Inte enbart för att hon kan bli Sveriges första kvinnliga statsminister, förhoppningar finns också att hon ska ta partiet vänsterut och stå för nytändning.

Daniel Suhonen, en av initiativtagarna bakom S-föreningen Reformisterna, som ofta kritiserat regeringen för att inte satsa tillräckligt på välfärden, tror att Socialdemokraterna kan få en tydligare linje med Magdalena Andersson.

– Jag tror att hon kan innebära en nytändning för socialdemokratin, och jag tror att det kan bli bra, säger Suhonen.

På pressträffen när hon nominerades lyfte Magdalena Andersson särskilt tre områden där hon vill vässa politiken – gängkriminalitet kopplat till integration, välfärden och klimatomställningen.

– Det är framtidsfrågor allihopa. Där blir Magdalena Anderssons linje tydligare, säger Suhonen.

Klassperspektiv

Han gillar särskilt att gängbrottsligheten inte enbart blir en fråga om skärpta straff i Anderssons retorik, utan att hon lyfter in klassklyftor och segregation.

– Hon är också en bra debattör, vilket är en viktig egenskap för den främste företrädaren för Sveriges största parti och kanske framtida statsminister, säger Suhonen.

– Utan några dramatiska förändringar kan hon skruva i hur man pratar om saker och ting, hon kan möta politiska motståndare med lite större skicklighet och lite större lust.

Även om Daniel Suhonen är positiv till Magdalena Andersson som ny partiledare, tror han att de ekonomiska stridsfrågorna kommer att bestå. Han och Reformisterna driver till exempel på för större investeringar i välfärden och för att minska ojämlikhet. Men om någon ska klara att frigöra S från de strama tyglarna från 90-talet är det kanske hon, resonerar han.

Mer radikal politik

Lars Stjernkvist, tidigare partisekreterare i S, tror att det finns stora förväntningar på att Magdalena Andersson ska ta partiet åt vänster, efter flera år av kompromissande högerut för att få igenom regeringens politik.

– Allt annat vore otroligt konstigt, säger han.

– Det är ingen tvekan om att det finns förväntningar på en mer radikal fördelningspolitik, därför att många är bekymrade över hur utvecklingen ser ut.

Personligen tycker Lars Stjernkvist att det är bra att Magdalena Andersson också tar upp kriminaliteten bland sina prioriterade frågor.

– Vill vi vara ett stort och inflytelserikt parti då måste vi prata om det som oroar människor.

Inga tvära kast

Han tror att Magdalena Anderssons kompetens och erfarenhet från regeringsarbetet är en klar tillgång, och en orsak till att det finns ett så utbrett stöd för henne i partiet. Även de som lyft andra namn har respekt för hennes kompetens, påpekar han.

Men Lars Stjernkvist tror inte att någon ska förvänta sig stora omläggningar av politiken med den nya partiledaren. Det är helt enkelt inte Socialdemokraternas grej.

– Det finns partier där förnyelsen sker genom personbyten, men det har aldrig varit socialdemokratins modell. Vi har förnyat oss, men det har skett mer organiskt, säger Stjernkvist.