Radar · Utrikes

Samtliga 39 räddade ur gruvdjup i Kanada

Gruvan Totten i Ontario, Kanada.

Samtliga 39 gruvarbetare som suttit fångade i en gruva i östra Kanada sedan i söndags har räddats, uppger räddningstjänst och lokala medier. Den siste gruvarbetaren såg dagens ljus på onsdagseftermiddagen, uppger räddningstjänst och lokala medier.

Då hade räddningsaktionen, omfattande och mödosam, pågått i dagar. En efter en av gruvarbetarna hade fått klättra upp ur hålet i gruvan som ligger nära staden Sudbury i provinsen Ontario.

Pussar och tårar

– De har mottagits av sina fruar och barn. Det var pussar och kramar och många tårar, sade Shawn Rideout som lett räddningsarbetet.

Den goda nyheten från gruvan Totten bekräftades av Ontarios ledande politiker Doug Ford.

Det brasilianska gruvbolaget Vale, som driver gruvan, andades ut.

– Fantastiska nyheter som flödar från en händelse där omständigheterna var mycket svåra, sade Vales chef Eduardo Bartolomeon som var på plats vid gruvan.

Men räddningsarbetet var mödosamt.

– Vi tar det långsamt för att inte pressa någon mer än vad de orkar. De har varit under jord i över 48 timmar, så vi går långsamt framåt, sade Shawn Rideout, chef för räddningsarbetet, till kanadensiska public servicebolaget CBC, sent på tisdagen.

Tusen meter klättring

Arbetarna fångades i gruvan i söndags efter att en olycka skadat deras transportsystem, vilket stoppade dem från att nå den huvudsakliga utgången. I stället har man med hjälp av rep och stegar tagit en alternativ väg ut – för egen maskin.

Det var en hård klättring upp. Den största gruppen av gruvarbetare har varit nere på speciella skyddsplatser på mellan 900 till 1 200 meters djup. Därifrån kan det ta uppemot tio timmar att ta sig upp, rapporterar Toronto Sun.

– Det är en lång resa. Det är tungt för armarna, säger en av de räddade gruvarbetarna till tidningen.

Gruvjätten Vale uppger att arbetet på platsen inte kommer att återupptas förrän en utredning av vad som gått fel är slutförd.