Radar · Miljö

Politikerna sa nej till vindkraftspark i Mullsjö i Västergötland

Det blir ingen vindkraftspark i Mullsjö.

Regeringens vindkraftsamordnare anser att vindkraften måste byggas ut i hela landet. Men de iögonenfallande anläggningarna är som bekant inte populära överallt. I Mullsjö röstade politikerna nej till en planerad vindkraftpark, rapporterar Jönköpings-Posten.

Det är Ryfors vindkraft AB som vill anlägga och driva nio vindkraftverk i Margreteholm i Mullsjö i Västergötland. Tillstånd för dylika anläggningar ges av Länsstyrelsen som i sin tur behöver kommunens godkännande. Igår tisdag röstade kommunfullmäktige och resultatet blev ett nej med 24 röster mot 11.

Det lokala partiet Mullsjö Framtid, SD, KD, M och L röstade mot ansökan, medan S och C var positiva till den. De aktuella vindkraftverken är 250 meter höga, något som Centerns Gun Nilsson framhöll som en fördel:

– De högre verken innebär mindre åverkan på fågellivet och det innebär färre vägbyggen, sade hon vid fullmäktigemötet rapporterar Jönköpings-Posten.

Protester från boende

Planerna har inte fallit i god jord hos somliga av kommunens invånare. Medborgarinitiativet ”Nej till vindkraftspark Ryfors” menar att verken, som var tänkta att placeras vid sjön Stråken, skulle utsätta Stråkenbor för ”lågfrekvent buller, reflexer i vattenspegeln och blixtljus om nätterna”, skriver Jnytt. Fastighetsägarna bakom initiativet har lobbat för att kommunen ska stoppa planerna genom att använda vetorätten, och det var också vad som skedde vid voteringen.

Beslutet i fullmäktige går inte att överklaga av vindkraftsföretaget som kanske ändå har framtiden för sig. Regeringens vindkraftsamordnare Stefan Lundmark säger till Svt att det är av största nödvändighet att vindkraften byggs ut i hela Sverige och inte koncentreras till Norrland.

– Jag tror att Sveriges energikarta kommer att ritas om ganska mycket. Jag tror att all den el som produceras i norra Sverige kommer att behövas där, därför blir det oerhört viktigt med en jämn fördelning av vindkraft i hela landet.

En gigantisk utmaning för hela samhället, konstaterar Lundmark, och tillägger att verken kommer att öka lika mycket i prestanda de närmsta tio åren som de gjort under samma period bakåt i tiden.