Radar · Miljö

Miljöarbete prisas av Right Livelihood

Freda Huson prisas för sitt arbete mot oljeledningar och för att bevara ursprungsbefolkningens kultur i Kanada.

Motstånd mot rysk kolindustri och kanadensiska oljeledningar, juridisk kamp för miljöskydd i Indien samt arbete för att skydda utsatta barn i Kamerun. Det hyllas när årets Right Livelihood-pristagare tillkännages.

”Dessa gräsrotsaktivister mobiliserar människor för att kräva sina rättigheter och skapa hållbar förändring där regeringar misslyckas”, säger Ole von Uexkull, vd för Right Livelihood, i ett uttalande som tillkännager 2021 års pristagare.

Miljöaktivism väger tungt bland årets mottagare av Right Livelihood-priset – tre av fyra mottagare är verkar för en bättre miljö.

Klimatkämpen Vladimir Slivjak mottar priset för sina gräsrotskampanjer mot projekt kopplade till utvinning av fossila bränslen och bruk av kol- och kärnkraft i Ryssland. Freda Huson, som tillhör det kanadensiska urfolket Wet’suwet’en, belönas för sin kamp mot oljeledningar i Kanada och för arbetet med att bevara ursprungsbefolkningens kultur.

Organisationen Legal Initiative for Forest and Environment (Life), som verkar för att stärka miljöskyddet i Indien, är den tredje mottagaren av årets Right Livelihood-pris.

”I kampen mot en allt värre klimatkris, mäktiga företagsintressen samt terrorism tydliggör de att solidaritet och engagemang är nyckeln till en bättre framtid för oss alla”, säger von Uexkull i uttalandet.

Årets fjärde mottagare av den svenska stiftelsens pris på en miljon kronor är juristen Marthe Wandou från Kamerun. Hon mottar priset för sitt arbete med att bekämpa sexuellt våld mot barn och hjälpa offer för extremistgrupper som Boko Haram.

Fakta: Right Livelihood-priset

Priset instiftades 1980 av filatelisten och den tidigare EU-parlamentarikern Jakob von Uexkull, och tilldelas människor och organisationer som juryn anser är modiga, har visioner och föregår med gott exempel för att lösa orsakerna till världens problem.

Fyra priser delas ut varje år utan några särskilda kategorier. De utvalda tilldelas en miljon kronor vardera.

Sedan 1980 har 182 personer eller organisationer från 72 länder fått utmärkelser. Bland dem finns den miljöaktivisten Greta Thunberg, den amerikanske visselblåsaren Edward Snowden, den kongolesiske gynekologen och läkaren Denis Mukwege (som senare fick Nobels fredspris) och svenska författaren Astrid Lindgren.

Källa: Right Livelihood

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV