Radar · Morgonkollen

Japans styrande parti utser ny ledare

LDP-kandidaterna: Seiko Noda, Sanae Takaichi, Fumio Kishida och Taro Kono.

Under onsdagen ska Japans styrande parti LDP rösta om vem som blir premiärminister Yoshihide Sugas efterträdare.

Yoshihide Suga har suttit som LDP-ledare och premiärminister i endast ett år och två kandidater anses vara favoriter till posten efter honom.

Den som vinner partiledaromröstningen väntas godkännas av parlamentet som landets nya premiärminister inom några dagar.

Opinionsställningen är ovanligt jämn, det beror delvis på att partiets mest inflytelserika sektioner inte har ställt sig bakom någon av kandidaterna vilket innebär att det står medlemmarna fritt att rösta på sin favorit.

Valet står mellan fyra kandidater – två män och två kvinnor, också det ovanligt i ett land som hittills aldrig har haft en kvinnlig premiärminister och med få kvinnor i toppolitiken.

I slutändan väntas det dock stå mellan männen – den tidigare utrikesministern Fumio Kishida, som förlorade i partiledarvalet mot Suga förra året, och vaccinationsmininstern Taro Kono, en av Japans mest kända politiker.

Deras konkurrenter, Sanae Takaichi på högerkanten och den feministiska före detta jämställdhetsministern Seiko Noda, väntas inte gå vidare från den första omröstningsrundan.

I den första omröstningen röstar 382 LDP-politiker och lika många partimedlemmar.

Om ingen kandidat får majoritet vid första omgången går de två med flest röster vidare till en andra omgång, som genomförs med en gång. Då röstar politikerna igen liksom en partirepresentant från var och en av Japans 47 regioner.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV