Radar · Djurrätt

Lagförslag om katter vidare till riksdagen

En hemlös kattunge på ett katthem.

Regeringen går vidare med förslaget om att det ska bli obligatoriskt att ID-märka och registrera katter i Sverige, i enlighet med det system som i dag finns för hundar. Propositionen har nu lämnats över till riksdagen.

2019 föreslog regeringens utredare att det skulle bli obligatoriskt att ID-märka och registrera katter i likhet med de krav som i dag finns reglerade för hundar. Förslaget, som syftar till att höja katternas status och lösa problemet med de hundratusentals hemlösa katter som i dag finns i landet, skickades på lagrådsremiss i oktober.

Nu går regeringen vidare med förslaget i form av en proposition till riksdagen. Förhoppningen är att lagen ska öka skyddet för katter genom att underlätta för myndigheter och ideella organisationer som arbetar med djuren att kunna identifiera vilka individer som är hemlösa.

– Kraven kommer tydliggöra ägaransvaret för katter och kan på så sätt bidra till att höja kattens status som sällskapsdjur. På sikt kan det också bidra till en bättre välfärd för katter eftersom det kommer vara lättare att identifiera vilka katter som saknar ett hem. Det är väldigt betydelsefullt, inte minst eftersom katten är ett av våra vanligaste sällskapsdjur, säger näringsminister Ibrahim Baylan, i ett pressmeddelande.

Jordbruksverket föreslås få ansvar över kattregistret som Tullverket, länsstyrelserna, Polismyndigheten samt kommunala nämnder som fullgör uppgifter inom miljö- och hälsoskyddsområdet ska få direktåtkomst till.

Lagförslaget, som föreslås träda i kraft den 1 januari 2023, välkomnas av  Linda Björklund, etolog på organisationen Djurens rätt.

– Införande av ett sådant krav skulle vara en viktig del i arbetet för att minska det enorma lidande som är förknippat med att så många katter i dag är hemlösa, säger hon.

Propositionen ska upp till omröstning i riksdagen senare i höst eller under vintern.

Läs mer: 

Regeringen föreslår obligatorisk märkning av katter

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV