Radar · Morgonkollen

Flugsvamp försvann – och dök upp på nytt

Sajten Flugsvamp 3.

Narkotikasajten Flugsvamp läggs ned – och återuppstår. Handelsplatsen, som har liknats vid ett Tradera eller Blocket för droger, stängdes av oklara skäl för några veckor sedan. Men snabbt kom nya alternativ på plats.

– Jag vet inte exakt varför man lade ner, men om jag får gissa kan det vara att de har haft en kalkyl, att när vi dragit in så här mycket pengar tar vi inga risker mer. Då drar vi ut kontakten liksom, säger Niklas Lindroth, tidigare narkotikapolis som är väl insatt i sajten.

Den 30 oktober möttes besökare av sajten Flugsvamp 3.0 av ett meddelande om att sajten stängts för gott. Det var, liksom namnet antyder, den tredje versionen av Sveriges största handelsplats för narkotika, som har sålt för cirka 30 miljoner varje månad. Sajten kan bara nås med webbläsaren Tor, där användaren surfar dolt.

Att liknande handelsplatser plötsligt stänger och försvinner med innestående betalningar, så kallade exit scams, är inte helt ovanligt. I fallet Flugsvamp 3.0 verkar det enligt Lindroth dock inte röra sig om en typisk exit scam.

– Här verkar man ha gjort någon slags halvvariant på det. Man förvarnade att man skulle lägga ned, men sedan verkar ändå människor ha förlorat pengar, säger Niklas Lindroth.

Donerat pengarna?

Administratörerna uppger i sitt meddelande att de saldon som blev kvar i systemet, där kunderna har kunnat deponera sina pengar, doneras till organisationen bakom Tor-nätverket.

– Sedan om det är så eller inte det vet jag inte, säger Niklas Lindroth och fortsätter:

– Det är kriminella människor man har att göra med, som håller på med grov brottslighet. Vad de säger och vad de gör det brukar vara olika saker, generellt.

Originalsajten Flugsvamp startades 2014, och stängdes senare samma år i ett internationellt polistillslag. Året därpå lanserades Flugsvamp 2.0, som hann ligga uppe till hösten 2018. Flugsvamp 3.0 uppstod i december 2018 och var alltså aktiv tills oktober i år.

Gör småköp

Att handelsjätten Flugsvamp 3.0 försvann betyder dock inte att tillgången strypts:

– Det finns narkotika att beställa. Däremot tror jag att de här som ägnar sig åt rekreationellt bruk, som inte måste ha sin narkotika, kanske har dragit öronen åt sig lite. Man är nog lite försiktig i början, ser vad som händer och gör något småköp för några hundra, säger Niklas Lindroth.

Redan nu finns två Flugsvamp 4.0 uppe. Om någon handelsplats kommer att lyckas bli lika dominerande som tidigare versioner eller om marknaden blir mer fragmenterad är oklart, enligt Lindroth.

– Frågan är om vi kommer att få se en sådan stor marknadsplats med nästan monopolställning igen, eller att det kommer vara två, tre olika. Det vet jag inte, men marknaderna kommer att finnas kvar och tekniken kommer att utvecklas. Varje tekniksprång gör det lite knivigare för polisen, men det är en verklighet vi behöver leva i.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV