Radar · Mänskliga rättigheter

Personer med Downs syndrom får vänta på vaccin

Personer med Downs syndrom har avbokats från vaccinering sedan prioriteringen av äldre skärpts, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Personer med Downs syndrom vittnar om att de får sina vaccinationer avbokade sedan Folkhälsomyndigheten skärpt tonen och sagt att äldre ska vaccineras i första hand.

Personer med Downs syndrom uppges blir bortprioriterade i vaccineringen av covid-19. Förutom att få sin första vaccinspruta avbokad har även personer som försökt att boka en vaccinationstid avvisats med argumentet att det bara är äldre som nu ska vaccineras. Det säger Svenska Downföreningen till Sveriges Radio Ekot.

– Risken för personer med Downs syndrom som är 40 år är ungefär som för en 80-åring, säger Anna Brandström, vice ordförande för Svenska Downföreningen, till Sveriges Radio Ekot.

Svenska Downföreningen kräver därför att Folkhälsomyndigheten prioriterar upp personer med Downs syndrom.

– Vi ser att man nu vaccinerar de med lägre riskbild, före de med högre riskbild. Det tycker jag är fel, säger Anna Brandström.

Alla vuxna med Downs syndrom upp till 59 år ingår i fas 3 i prioriteringsordningen. Men de flesta med Downs syndrom får insatser enligt LSS och hamnar i och med det i fas 2, där även äldre över 65 år ingår, och enligt de nuvarande riktlinjerna är det 65-plussarna som då ska prioriteras.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV