Radar · Utrikes

Ministrar petas efter skandaler om våldtäkt: ”Behövde skakas om”

Australiens premiärminister Scott Morrison på en presskonferens förra veckan, där han lovade ta itu med de skandaler som skakat det politiska etablissemanget.

Australiens premiärminister stod emot i flera veckor. Men på måndagen böjde sig Scott Morrison något för folkstormen och flyttade två av sina ministrar, som dragits in i våldtäktsskandaler. Men båda ministrarna sitter kvar i regeringen.

Australiens högsta politiska sfär har de senaste månaderna skakats av flera skandaler om sexuella övergrepp.

Premiärminister Scott Morrison har av såväl oppositionen som av en allt större allmänhet fått kritik för svagt ledarskap och en direkt orsak till ett kvinnofientligt klimat inom regeringen.

För två veckor sedan kulminerade protesterna när tiotusentals personer över hela landet demonstrerade mot ojämställdhet och våld mot kvinnor.

Och sedan dess har fler skandaler kommit upp till ytan. Men inga så stora som de kring justitieministern Christian Porter och försvarsminister Linda Reynolds.

"Skakar om"

Porter har anklagats för en våldtäkt 1988 och Reynolds för sitt agerande efter att en kvinnlig medarbetare anklagat en man för våldtäkt 2019. Reynolds uppges bland annat ha kallat kvinnan en ”lögnaktig kossa”.

Nu har Porter degraderats till industri- och teknikminister och Reynolds blir minister med ansvar att överse myndigheternas arbete. Men båda blir alltså kvar i regeringen när de kommer tillbaka efter de sjukskrivningar de tog när det stormade som värst.

Och Morrison är nöjd.

– De här förändringarna skakar om det som behövde skakas om, säger han enligt The Sydney Morning Herald och lägger till att ingen tidigare regering i landet haft en så stor andel kvinnor – sju av 23 ministrar.

Arbetsgrupp för jämställdhet

Morrison presenterade även en arbetsgrupp som ska ta sig an frågor om jämställdhet och kvinnors säkerhet i samhället.

Utöver de två ministrarna har ett antal andra personer inom parlamentet i Canberra anklagats för olika sexuella övergrepp. Så sent som förra veckan tvingades en parlamentsledamot från Morrisons Liberala partiet, Andrew Laming, be om ursäkt för flera års sexuella trakasserier på internet mot kvinnliga medarbetare.

Laming tog en timeout efter att han efter sin ursäkt skrev på Facebook att han gjort det eftersom ”klimatet” krävde en ursäkt, men att han inte förstod varför. När det uttalandet blev känt meddelade han även att han inte kommer ställa upp för omval nästa år.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV