Radar · Utrikes

Merkels attack: ”Fyller mig inte med glädje”

Angela Merkel är inte nöjd.

Angela Merkel går till frontalangrepp mot sin efterträdare på partiledarposten, som hon anser sjabblar bort coronahanteringen i Tysklands största delstat. CDU-basen Armin Laschets tolkning av gemensamt fattade beslut fyller inte förbundskanslern med glädje, säger hon i en tv-intervju.

Sedan några veckor tillbaka råder hela havet stormar i tyska Kristdemokraterna (CDU). En korruptionsskandal kopplad till handel med munskydd har blivit ett sänke i opinionen, och hanteringen av coronapandemin ifrågasätts från alla möjliga håll.

I förra veckan backade Angela Merkel från ett beslut fattat tillsammans med delstaterna om en hård nedstängning under påskhelgen. Förbundskanslern bad om ursäkt för ställningstagandet, som kom till in på småtimmarna efter en utdragen videokonferens med de sexton delstatsledarna, och tog på sig ansvaret för debaclet.

Till frontalangrepp

Den defensiva taktiken fick dock ett abrupt slut under söndagskvällen, då Merkel gästade den tunga tv-talkshowen Anne Will, som hon genom åren ofta har besökt då hon hamnat i trångmål. Där gick kanslern i stället till frontalangrepp mot de delstatsledare som enligt henne inte håller sig till överenskommelsen om en så kallad ”nödbroms” i pandemibekämpningen, som ska aktiveras då antalet smittade i ett område överstiger 100 per 100 000 invånare under en sjudagarsperiod.

– Vi har vår nödbroms, men tyvärr respekteras den inte överallt. Jag hoppas att några kanske kan fundera över det, sade Merkel.

På en rak fråga om huruvida den nytillträdde partiledaren Armin Laschet, som också leder Tysklands mest folkrika delstat Nordrhein-Westfalen, bryter mot gemensamt fattade beslut svarade Merkel ”ja”.

Föremål för debatt

– Flera delstater har gjort en väldigt vid tolkning, och det fyller mig inte med glädje.

Huruvida Laschet faktiskt avvikit från överenskommelsen eller inte är dock en stridsfråga. Själv anser han att den ”coronaskyddsförordning” som trädde i kraft i Nordrhein-Westfalen under måndagen är i linje med det som bestämts.

– Alla vill att smittotalen ska gå ner, och alla vidtar lämpliga åtgärder för sina respektive delstater, som sinsemellan är väldigt olika, säger han i ett uttalande på måndagen.

Samtidigt försvarar han möjligheten att exempelvis besöka butiker med tidsbokning mot uppvisande av negativt covid-19-test, något Merkel torde se kritiskt på.

Vill öppna nöjeslokaler

Bland de delstater som sneglar på lättnader kan utöver jätten Nordrhein-Westfalen även lilla Saarland i sydväst nämnas. I den sistnämnda finns bland annat planer på att öppna idrottsanläggningar och nöjeslokaler direkt efter påsk, för alla som kan förevisa ett negativt testresultat.

Någon ny konferens med delstaterna vill Merkel inte se den närmaste tiden. I stället uppmanar hon alla att hålla sig till det som beslutats.

– Vi behöver inget nytt möte, vi behöver att delstaterna agerar.

De nuvarande lockdown-reglerna gäller till den 18 april, och kan förlängas eller skärpas om smittoläget skulle kräva det. För att ge ytterligare tyngd åt sina ord hotade Merkel i tv-intervjun med att regeringen i Berlin kan komma att flytta fram sina positioner i pandemibekämpningen, på bekostnad av delstaterna.

Flera ledande tyska politiker, däribland De grönas gruppledare Katrin Göring-Eckardt och inrikesminister Horst Seehofer (CSU), vill dessutom att förbundsdagen och förbundsrådet involveras mer.

"Ny pandemi"

Sedan pandemins början har Tyskland, med 83 miljoner invånare, rapporterat nära 2,8 miljoner fall av covid-19. Fler än 75 000 personer har avlidit.

Smittotalen har ökat dramatiskt de senaste veckorna, och Merkel återanvände i intervjun varningen hon kom med när det nu upprivna beslutet om en nedstängd påsk fattades för en dryg vecka sedan.

– Vi har i grunden en ny pandemi, vi måste bryta den tredje vågen.

Fakta: Covid-19 i Tyskland

Tyskland, som har 83 miljoner invånare, klarade sig relativt väl genom pandemins första våg. Under hösten ökade antalet nya fall och dödsfall dock kraftigt, något som föranledde en mycket svår situation runt jul, då den andra vågen nådde sin kulmen.

Efter några veckors nedgång tog smittspridningen åter vid i mitten av februari, och tidigare i mars konstaterade smittskyddsmyndigheten RKI att Tyskland nu befinner sig i den tredje vågen. En förklaring till det försämrade läget är att den smittsamma brittiska virusvarianten tar över allt mer, precis som i Sverige.

Sedan pandemins början har nära 2,8 miljoner fall bekräftats i Tyskland. Fler än 75 000 personer har avlidit.

Källa: RKI