Radar · Utrikes

Elyaas Ehsas hotas av utvisning till Afghanistan – trots hot från talibaner

Elyaas Ehsas arbetade som krigskorrespondent i Afghanistan.

Journalisten Elyaas Ehsas flydde Afghanistan efter han hotats av talibanerna. I Sverige fick han avslag på sin asylansökan och beslutade att fly igen – till Frankrike. Nu riskerar han bli tillbakaskickad till Sverige för utvisning till Afghanistan – där talibanerna är efter honom.

– 2015 fick jag ett samtal från talibanerna. Först ville de att jag skulle bevisa att jag var en riktig afghan och inte arbetade för utlänningar, sen ville de att jag skulle samarbeta, säger Elyaas Ehsas till Syre.

Han berättar att han inte tog det första samtalet seriöst, men att de hörde av sig igen.

– Andra gången sade jag att jag inte ville samarbeta med dem, att jag är journalist och att jag älskar mitt hemland, säger Ehsas.

Elyaas Ehsas arbetade som journalist vid den afghanska tv-kanalen Rahe Farda där han bland annat rapporterade om inrikesnyheter, som talibanattacker och självmordsattacker och politiska nyheter.

Efter att talibanerna hört av sig en andra gång kontaktade han polisen, som bad honom att komma in då hans telefon kunde vara avlyssnad.

– Polischefen skrattade och sade: Elyaas, jag känner igen dig, du jobbar som journalist. Du vet hur situationen är i Afghanistan, säger Elyaas och berättar att polisen frågade om han hade 5 000 afghani (omkring 560 kronor). Polischefen gav då Elyaas en address där han kunde köpa en pistol för att skydda sig.

– Jag kan inte ta hand om din säkerhet om det är ett seriöst hot, sade polisen till mig. Om talibanerna hotar mig och polisen försöker skydda mig så skulle de attackera polisstationen och döda alla där, säger Elyaas.

Genom en kontakt vid underrättelsetjänsten fick han reda på att numret som ringt honom tillhörde talibanerna. Han bestämde sig då att fly landet och korsade Pakistan, Iran, Turkiet, Grekland till fots.

– Jag tog alla risker för att komma till Europa för att rädda mitt liv, säger han.

Efter tre avslag i Sverige valde han, som många andra afghaner, att åka till Frankrike istället – där möjligheterna att få stanna är större. Men då han redan fått avslag på sin asylansökan i Sverige riskerar han att skickas tillbaka.

Både International Federation of Journalists (IFJ) och National Union of Journalists i Frankrike vädjar nu till franska myndigheter att inte skicka honom till Sverige, då han här med stor sannolikhet riskerar utvisning till Afghanistan.

Anledningen att Frankrike vill skicka honom till Sverige beror på Dublinförordningen. Den säger att man ska söka asyl i första land man kommer till. Karin Fridell Anter, ordförande för organisationen Stöttepelaren, som hjälper ensamkommande unga, menar att det är barockt att Sverige först säger ”skicka hit honom” och sedan sätter personen i förvar för att utvisa till Afghanistan.

– Man kan ju undra varför Sverige gör detta. Sverige vill inte ha honom. Varför kan han då inte få en chans att skapa ett nytt liv i Frankrike, säger hon.

– De är betydligt generösare i Frankrike med att bevilja asylskäl än i Sverige. De som får söka asyl i Frankrike får då oftast asyl. Men det är mycket mer komplicerat för dem som sökt asyl i Sverige innan, säger Fridell Anter.

Enligt Fridell Anter är en av skillnaderna mellan synen i Frankrike och Sverige att i Sverige så menar man att Kabul är säkert. Därför kan man utvisas dit, vare sig man kommer från Kabul eller någon annan del av landet.

– De tvingas då leva som internflyktingar i sitt eget land.

– Frankrike skickar istället tillbaka folk om det stället som de kommer från anses vara säkert. Och i det här laget anses nästan inget ställe i Afghanistan vara säkert, säger Karin Fridell Anter.

Elyaas Ehsas befinner sig just nu i husarrest i den franska staden Rennes och kan när som helst tvingas lämna Frankrike för en oklar framtid.

– Om man inte går med på vad talibanerna säger åt en dör man. Jag vet inte hur länge jag skulle överleva om jag tvingades återvända till Afghanistan, säger Elyaas Ehsas.

Fakta: Dublinförordningen

Dublinförordningen, eller förordning nr 604/2013, är en europeisk förordning som reglerar vilken medlemsstat som är ansvarig för att pröva en asylansökan inom Europeiska unionen.
Syftet med förordningen är att se till att personer som har skyddsbehov snabbt kan få tillgång till en asylprövning och därigenom beviljas skydd i EU. Samt att effektivisera asylprocessen samt att minska kostnaderna för medlemsstaterna, detta genom att endast ett EU-land ansvarar för prövningen av en persons asylansökan.
Den grundläggande principen för Dublinförordningen är att en asylsökande som kommer till EU har rätt att få sin ansökan prövad – men bara i ett land.
En asylsökande ska inte kunna få sin ansökan prövad i ett EU-land, få avslag i det landet och sedan försöka på nytt i en annan medlemsstat.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV