Radar · Politik

Unga liberalers hot: Vägrar kampanja utan röda linjer mot SD

Samarbete med SD kräver tydliga villkor, anser Liberala ungdomsförbundet med ordföranden Romina Pourmokhtari i spetsen.

Ställ villkor för samarbete med Sverigedemokraterna – annars vägrar vi kampanja för Liberalerna i valrörelsen. Det deklarerar nu Liberala ungdomsförbundet och blåser därmed liv i den interna konflikten i partiet.

I Liberalernas riksdagsgrupp och partistyrelse uppges nu råda fred efter de uppslitande striderna om partiets inställning till Sverigedemokraterna. Partiledningen ska där ha fått uppslutning kring sin linje att eftersträva en borgerlig regering även om det kräver samarbete med Sverigedemokaterna.

Men nu skärper Liberala ungdomsförbundet (LUF) tonen mot moderpartiet. I en debattartikel i Expressen kräver tre företrädare för LUF med ordföranden Romina Pourmokhtari i spetsen röda linjer – villkor för ett samarbete – gentemot SD på fyra områden.

Nyligen avvisade partiledaren Nyamko Sabuni krav på röda linjer mot SD som kommit från bland andra riksdagsledamoten Barbro Westerholm i en motion inför partiets landsmötet i höst.

– Vi har inte röda linjer mot ett enskilt parti. Däremot har vi ett antal liberala värden som vi alltid kommer att skydda oavsett vem vi samarbetar med, sa Nyamko Sabuni till Svenska dagbladet i förra veckan.

Ungdomsförbundet menar att oviljan att formulera röda linjer innebär ett avsteg från det beslut som fattades av partirådet i mars.

”Det tycks finnas en ideologisk underutveckling inom partiet. Att man står så ostadigt på sina ideologiska ben att inte ens kvinnors rätt till sina kroppar, asylrätten eller den fria kulturen kan lyftas när frågor ställs om röda linjer är befängt, skriver LUF-företrädarna i debattartikeln.”

"Brant uppförsbacke"

LUF:s ledning deklarerar att röda linjer mot SD är ett krav för att delta i en kommande valkampanj.

”Sker inte detta kan inte Liberala ungdomsförbundet med gott samvete kampanja för Liberal valvinst. Eftersom vi håller oss till vårt samvete uteblir vårt stöd när den oändligt branta uppförsbacken förr eller senare ska klättras”, skriver de.

Bland de villkor som ungdomsförbundet kräver för att acceptera samarbete med SD finns att inte inskränka asylrätten. Inte heller rätten till abort, religionsfriheten, de nationella minoritetsspråkens ställning eller anti-diskrimineringspolitiken mot hbtq+-personer får röras, enligt LUF.

På det internationella området kräver LUF bland annat att biståndet och deltagande i fredsbevarande insatser försvaras.

Syre har utan framgång sökt Nyamko Sabuni.