Glöd · Debatt

Vänstern i Svenska kyrkan: ”Att förstöra vår livsmiljö är ett brott”

En väggmålning i Toronto i Kanada illustrerar hur människan håller på att göra planeten obeboelig.

DEBATT Samhället och dess miljötänk rör på sig till det sämre, och till det bättre. Klimatförändringarna är ett faktum och Svenska kyrkan skriver på sin hemsida hur de vill värna skapelsen med konkreta insatser.

Här vill vi i Visk (Vänstern i Svenska kyrkan) att vår moderorganisation är vägledande i miljöarbetet. Ett förslag är följande om att lyfta fram åsikter och en rörelse för en lag som gör det brottsligt med storskalig miljöförstöring.

Ekocid, som är namnet på förstörandet av ekosystem, kan bli ett internationellt brott så att gränserna för människans värderingar mer följer naturens villkor. Denna ekocidlagstiftning behövs därför att vi befinner oss i en ekologisk kris. Eftersom skyddandet av natur saknar juridiska ramverk på internationell nivå så kan den mänskliga aktiviteten med systematiskt förstörande av ekosystem pågå. Därför vill Visk medvetandegöra oss om hur den biologiska mångfalden förstörs genom hänsynslös exploatering. Framtiden mår bättre av en mer hälsosam relation till vår livsmiljö.

Ett steg på vägen kan vara om ekocid blir ett brott som omfattas av Romstadgan. Som ett kraftfullt juridiskt dokument reglerar det verksamheten vid den Internationella brottmålsdomstolen i Haag. Här borde den allt mer tydligare kopplingen mellan brott mot fred och förstörda liv lyftas fram. När livsmiljöer ödeläggs blir även freden omöjlig; konflikter och krig uppkommer. En domstol som annars åtalar för aggression, folkmord och andra brott mot mänskligheten är också lämplig att värna om våra ekosystem. I arbetet med att skydda våra mänskliga rättigheter behövs alltså även en internationell lag mot ekocid.

Att liv är viktigare än pengar i vår värld borde vara självklart, men kanske är det tvärtom när företagens jakt på vinst saknar riktlinjer i hur naturen offras. Transnationella företag med ekonomier större än många enskilda stater, kan sätta hav och skogar på spel så länge finanserna växer. Men en global ekonomi behöver också globala institutioner som fungerar i samverkan med ekosystemen. För att där få våra affärsrörelser att agera i en hållbar riktning så är en ekocidlagstiftning en bra början. Utifrån högsta nivå blir denna lagstiftning påverkande eftersom investeringen i något brottsligt inte är så lockande.

Allt börjar med dig, i dag. Dina ändrade värderingar öppnar upp för en positivare hälsa och ett sundare välmående för din omgivning. Läs på mer om ekocid, Visk och vad du själv kan göra för ett bättre samhälle och miljötänk. Förändra ditt medvetande och naturens förutsättningar, till det bättre.