Radar · Utrikes

Klart: New York förbjuder barnäktenskap

Tusentals unga flickor har tillåts gifta sig med vuxna män i New Yorks med föräldrars tillåtelse.

Barnäktenskap har varit tillåtna i New York fram till i dag. Tidigare i veckan har dock stadens guvernör Andrew Cuomo godkänt en ny lag som förbjuder 17-åringar att gifta sig med vårdnadshavares tillåtelse. Därmed är New York den sjätte staten i USA att inte tillåta minderåriga att ingå äktenskap.

Under åren 2000 till 2018 gifte sig 4 890 barn i New York och närmare 300 000 i hela USA, där den klara majoriteten var flickor som gifte sig med vuxna män.

Pandemiåret, som medfört att många familjer slungats in i fattigdom och flickor blivit utestängda från skolgång, har också varit en god jordmån för barnäktenskap. Konsekvenserna kan ofta bli svåra. Barnbrudar lämnar oftare skolan i förtid, riskerar i högre grad att fastna i fattigdom, bli utsatt för våld i nära relationer och skada sig eller i värsta fall avlida i samband med graviditeter.

– Den här administrationen har arbetat hårt för att få ett slut på barnäktenskap i New York. Jag är stolt över att vi kan stärka våra lagar och skydda utsatta barn från att exploateras, säger Andrew Cuomo i ett uttalande, enligt CBS.

Fram till 2017 var det tillåtet för barn mellan 14 och 17 år att gifta sig i New York. Och fortfarande är barnäktenskap i olika former tillåtna i 44 av USA:s 50 stater.

Läs mer: Stora oron: Antalet barnäktenskap väntas öka i pandemitid

Läs mer: Lång väg kvar i kampen mot barnäktenskap

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV