Krönikor

En blåbrun regering kan varken ge trygghet eller frihet

Sist en regering föll satt jag i den. Jag tog det lilla lugna, letade fram en gammal t-shirt från Stockholms Fria Tidnings begynnelse och gick ner i regeringsgymmet. ”No government will ever give you freedom”, stod det på den.

Under den här regeringskrisen befann jag mig på hyfsat avstånd från epicentrum. Men jag hade ändå svårare för att ta det hela med en klackspark.

Så mycket har hänt på några år. Så mycket står på spel.

När Ulf Kristersson skulle beskriva sitt försök att bilda en regering beskrev han sina samtal med L, KD och SD så här: ”Klart att det finns åsiktsskillnader, men i de riktigt stora frågorna så delar vi både analysen och i vilken riktning som lösningarna måste gå i.”

Vilka var då dessa stora frågor? Jo, ”kriminalitet, skatter, migration, integration, klimat och energi”.

Först fastnar man ju på det här med migration. Partierna som en gång leddes av Bengt Westerberg, Alf Svensson och Fredrik Reinfeldt (alla tre, förresten, de mest framgångsrika ledarna någonsin för sina partier) gör nu alltså, när det kommer till flyktingar, samma analys som SD. Och tänker söka lösningar i samma riktning. Well, that escaleted quickly.

Men sedan lägger jag märke till ett nästan ännu mer häpnadsväckande ord. Klimat.

Det här är alltså regeringsförhandlingar som hölls just när nya extremväderrekord slogs i Kanada. Forskarna konstaterade samtidigt att Amazonas inte längre kan binda koldioxid, varje år läcker mer när fattigdom, misskötsel och hetta får väldiga skogsarealer att brinna. Och apropå brand, dagar efter att Kristersson, Bush och Sabuni haft samma analys om klimatet som Jimmie Åkesson brinner en kanadensisk stad ner till grunden. Sedan dess har det fortsatt brinna i Nordamerika, och Sibirien – där mängder av nya växthusgaser läcker med varje eldsvåda. Samtidigt som Europa översvämmas, städer evakueras och tusentals människor dör.

Nu är klimatförändringarna här.

Vad är då SD:s klimatanalys som M, KD och L enligt den gemensamma statsministerkandidaten delar?

SD är det enda svenska parti som röstat mot att Sverige undertecknade Parisavtalet, den svenska klimatlagen och klimatmålen. Björn Söder talar om ”klimatbluff”. Partiet har använt citattecken om ”klimathotet” i sina riksdagsmotioner. I förra valet kallade man de andra partierna för ”alarmister”. Partiets talesperson menar att klimatdebatten är ”vänstervriden” och har uppmanat klimatforskare som varnat för den framtid som nu är här att ”läsa på”.

Det är i denna ”riktning lösningarna måste gå i” säger alltså Ulf Kristersson.

En sådan regering kan varken ge frihet eller framtid.

Alla som kämpar för solidariteten och klimatet i denna tid.

Att en ledare för V då håller linjetal och knappt nämner klimatet.