Radar · Inrikes

Vaccinsamordnaren: Når målet trots Astraproblem

Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström.

Att EU ser ut att få 60 procent färre vaccindoser från Astra Zeneca än avtalat hindrar inte EU att uppnå det uppsatta målet att 70 procent av den vuxna befolkningen ska ha vaccinerats i sommar. ”Vi kommer att nå målet men med en annan mix av vacciner”, säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström.

Astra Zeneca har meddelat att företaget inte kommer att kunna leverera utlovat antal doser vaccin till EU under första kvartalet 2021. Den uppgivna orsaken är att en produktionsanläggning i Belgien inte har uppnått den förväntade tillverkningen.

– Astra Zeneca skulle vara en viktig del i vår vaccinförsörjning och vi hade väl trott att kanske en tredjedel av alla svenskar som skulle vaccinerats fram till sommaren skulle fått ett Astra Zeneca-vaccin. Men nu blir det inte så eftersom de är långsamma och vi får i stället förlita oss på andra vaccin, säger Richard Bergström till TT.

Han säger att det finns andra leverantörer som kan täcka upp för det som Astra Zeneca inte kan leverera.

– Vi håller på att fördubbla kontraktet med Pfizer från 300 miljoner till 600 miljoner doser. Och då har vi verkligen i särklass mest doser i världen i förhållande till befolkningsmängden. Och dessutom har vi nu slutförhandlingar med Moderna om liknande fördubbling.

Haft brasklappar

Efter det som nu hänt med Astra Zenecas leverans – tycker du att ni upphandlare lovat för mycket kring hur mycket vaccin EU:s länder kan komma att få?

– Nej. Vi har varit väldigt transparenta med allt som har köpts in. Vi har också försökt säga att det finns en massa brasklappar och att det till och med kan finnas vaccin som inte blir godkända och att det kan bli leveransproblem från någon. Men det spelar ingen roll hur ofta vi säger det. När det väl händer något så kommer strålkastarljuset på det.

Han är övertygad om att tiden kommer visa att EU:s strategi varit framgångsrik.

– När vi utvärderar det här kommer vi att se att EU har haft den i särklass största portföljen när det gäller både antal vaccin och volymer i förhållande till befolkningen. Men i stundens hetta kan jag förstå att folk fråga sig vad som händer nu och hur vi ska klara av det.

Köper allt

Oavsett hur många doser vaccin Astra Zeneca kommer att leverera till EU fortsätter Richard Bergström och hans kollegor att upphandla vaccin.

– Det är inte så att beskedet från Astra Zeneca ändrar vårt arbetssätt utan vårt arbetssätt är hela tiden att försöka få så mycket vaccin som möjligt. Så fort vi får en möjlighet så köper vi. Vi kan inte säga att vi har tillräckligt, för världen har inte tillräckligt. Och vi vet aldrig vad som händer. Det kan bli problem med något av vaccinen, säger Richard Bergström.