Radar · Politik

Stödet för invandringsfientliga Le Pen växer i Frankrike

Marine Le Pen och Emmanuel Macron inför slutdebatten i valet 2017.

Stödet för Marine Le Pen växer i Frankrike. Ledaren för det invandringsfientliga Nationell samling ligger nu så gott som jämsides med den sittande presidenten Emmanuel Macron, enligt en ny mätning.

För 10 år sedan tog Marine Le Pen över partiledarposten i dåvarande Nationella fronten efter sin pappa Jean-Marie Le Pen. Sedan dess har hon brutit med sin pappas hårdföra retorik, tagit avstånd från hans antisemitism, rensat ut de mest högerextrema och bytt namn på partiet. Dessutom har hon byggt ett personligt varumärke med en mjukare framtoning.

– Hon framstår som sympatisk, konstaterar Christophe Premat, docent i statsvetenskap som själv suttit i den franska nationalförsamlingen för socialistpartiet.

Tonat ner EU-motstånd

När Marine Le Pen mötte Emmanuel Macron i den andra omgången i presidentvalet 2017 var hon chanslös: 66 procent valde Macron, 34 procent Le Pen. Om drygt ett år är det val igen, då kan Le Pen få revansch. I en opinionsmätning som presenteras i Le Parisien är Macrons ledning inom felmarginalen: 52 procent säger att de skulle rösta på den sittande presidenten, mot 48 procent för Le Pen om de skulle ställas mot varandra i en andra valomgång.

Att Le Pen och Macron återigen möts i en avgörande andra omgång är ett högst troligt scenario. Den vänstra planhalvan i fransk politik är splittrad och det kan bli svårt att samla sig bakom en stark kandidat.

– Socialisterna är svaga, De gröna har vuxit men är fortfarande små och vänsterns Jean-Luc Mélenchon vill de andra inte ha med att göra, säger Christophe Premat.

Motståndet mot invandring är fortfarande högst på Nationell samlings agenda. Men Marine Le Pen har under sin tid som partiledare också talat om välfärdsfrågor och värnandet av den traditionella familjen. Hon har också varit en röst mot globalisering och säger sig skydda franska jobb. Samtidigt har hon tonat ner partiets EU-motstånd. Det är långt ifrån säkert att Frankrike skulle lämna EU om Nationell samling och Marine Le Pen kom till makten, enligt Christophe Premat.

– Det skulle bli diskussion kring det, men hon har mjuknat, säger han.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV