Radar · Miljö

”Sluta satsa våra pengar på oljeutvinning i Arktis”

Klimataktivister från Extinction rebellion i aktion mot storbankernas investering i företag med koppling till oljeutvinning i Arktis.

Ikväll höll medlemmar från klimataktiviströrelsen Extinction rebellion (XR) en ljusaktion i Göteborg mot de stora bankernas miljardsatsningar på oljeutvinning i Arktis.

Aktionen hölls i Brunnsparken i Göteborg där texten ”Vad gör dina pengar i Arktis?” ljusprojekterades på fasaden under den stora klockan i parken. Det redovisades också för hur mycket flera stora banker investerat i företag som är kopplade till oljeutvinning i Arktis. 

SEB, Nordea, Danske Bank och Swedbank, som benämns som de ”de fyra värsta” av rörelsen, har tillsammans på två år satsat drygt 85 miljarder kronor på oljeutvinningen, enligt XR.

– Att bankerna eldar på klimatkrisen bara för att klämma ur de sista pengarna ur en döende verksamhet visar på ett moraliskt sammanbrott. Bankernas hänvisningar till fluffiga nonsensprinciper om hållbarhet är inget annat än ett hån mot mänskligheten. Hur dessa bankchefer kan sova om nätterna är ett mysterium, säger Karin Elmgren från XR i ett pressmeddelande.

Foto:
Under aktionen redogjordes det för de olika bankernas investeringar i oljeutvinning i Arktis med hjälp av ljusprojektering. Foto: Extinction rebellion Flickr Foto:
Under aktionen redogjordes det för de olika bankernas investeringar i oljeutvinning i Arktis med hjälp av ljusprojektering. Foto: Extinction rebellion Flickr Foto:
Foto:
Öppna i helskärm
1 / 4

Aktivisterna höll också upp en banderoll med texten ”Banker – sluta satsa våra pengar på oljeutvinning i Arktis” och delade ut flygblad till allmänheten med uppmaningen att ta kontakt med sina banker och be dem sluta investera i oljeutvinningen, alternativt byta bank.

– Om bankerna utsätts för ett stort folkligt motstånd kan saker hända snabbt, det har vi redan sett bevis på, säger Karin Elmgren.

Under den kommande helgen håller Extinction rebellion aktioner i flera länder i syfte att uppmärksamma hur 35 av världens största banker sedan Parisavtalet 2015 har satsat 2,7 biljoner dollar i oljeutvinning. Aktionerna är en del av en global aktionsvåg riktade mot banker, som en del av XR:s kampanj The money rebellion som vill förändra det rådande ekonomiska systemet i grunden.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV