Radar · Mänskliga rättigheter

Black lives matter tilldelas Olof Palmepriset

Black live matter-rörelsen är 2020 års pristagare av Olof Palmepriset, en utmärkelse som delas ut till freds- och människorättsaktivister världen över varje år.

Den internationella medborgarrättsrörelsen Black live matter tilldelas 2020 års Olof Palmepris. Det meddelade Olof Palmes minnesfond under fredagen.

Mer specifikt tilldelas priset Black lives matter global network foundation, som har sina rötter Black lives matter-rörelsen (BLM). Rörelsen grundades redan 2013 av Patrisse Cullors,  Alicia Garza, och Opal Tometi.

Våren 2020 fick rörelsen stor internationell uppmärksamhet i samband med de protester som utlöstes till följd av flera fall av brutalitet mot svarta medborgare i USA, inte minst mot George Floyd som avled efter ett polisingripande.

BLM tilldelas priset för att genom civil olydnad ha lyft och protesterat mot polisbrutalitet och rasistiskt våld världen över.

”BLM rörelsen i vid mening har på ett unikt sätt synliggjort den afro-amerikanska minoritetens utsatthet, smärta och vrede över att inte värderas lika med människor som har annan hudfärg”, skriver Olof Palmes minnesfond i ett pressmeddelande.

Fakta: Olof Palmepriset

Delas ut varje år i samband med Olof Palmes födelsedag den 30 januari för att uppmärksamma freds- och människorättsaktivister runt om i världen.
Det är arbetarrörelsens största pris och anses också vara det mest prestigefyllda.
Sedan priset instiftades i februari 1987 har ett 30-tal personer mottagit priset för särskilt betydande insatser i Olof Palmes anda.
Prissumman är 100 000 US dollar.
Källa: Olof Palmes minnesfond

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV