Radar · Miljö

Samebyar i Norrbotten söker katastrofhjälp

Renskötare i Lappland försöker lokalisera tusentals renar som har gett sig av för att leta efter föda.

Problem med betet har gjort att renar i Norrbotten dragit iväg långa sträckor för att hitta föda. Där har 20 samebyar hittills ansökt om ekonomiskt stöd, så kallat katastrofskadeskydd, från Sametinget, rapporterar P4 Norrbotten.

Ett istäcke har bildats efter att den första snön smält och det kommit regn. När det sedan frusit på igen har ett hårt lager av is lagt sig över den lav som renarna äter. Renarna har i vissa fall vandrat i väg tio mil söderut i hopp om att finna isfri lav.

– Renarna är väldigt utspridda och det blir mycket jobb med att samla ihop dem igen, säger Hans Holma, ordförande för Muonio sameby, till kanalen.

Problemen med betesmarkerna har blivit mer frekventa de senaste åren och orsaken tros vara klimatförändringen. Hans Holma säger att samebyn varit med om många dåliga år, men att det aldrig någonsin tidigare gått så här fort.

– Det blir inte normala höstar längre. I mitten av oktober kom väldigt mycket snö på varm backe, sedan kom det regn varvat med kyla och bara på någon dag var hela vår renhjord skingrad, säger han.