Kan man laga en nyårsmiddag på resterna från julbordet? Ja visst, Syre visar hur man kan rädda de överblivna potatisarna, grönkålen, brysselkålen och rödlöken och bjuda gästerna på en trerättersmeny.
Mat med Jenny har lagat en trerättersmeny på julmatrester och det mesta är också inhemskt odlat. Det är säsong för rotfrukter, kål och äpplen. I frysen är det alltid säsong: En grön ärtsoppa, Crème Ninon, blir förrätten.
Kanske finns det färs kvar från julbordets gottbullar? Färsbiffar med grönkål och en mustig rotfruktsgratäng utgör varmrätten. Komplettera med en grönsallad med öländska vita bönor och kidneybönor. Brysselkålen ska givetvis också få en plats.
Och till efterrätt serveras en helt vanlig äppelpaj. Recepten är anpassade för cirka 4 personer.
Crème Ninon
3 schalottenlökar 2 vitlöksklyftor olja 400 g fina, frysta ärtor en nypa socker 0,7 l grönsaksbuljong 2 dl havregrädde salt och svartpeppar ev tryffelolja 2 dl mousserande torrt vin
Hacka och fräs lök och vitlök mjukt i olja. Tillsätt ärtorna och låt tina på medelhög värme. Strö över lite socker. Häll i buljong och låt koka upp och låt sjuda i 5-6minuter.
Mixa soppan med en stavmixer. Salta och peppra. Rör ner grädden. Servera och ringla över lite tryffelolja om så önskas. Avsluta med att försiktigt hälla i vinet och få en härligt, bubblig effekt.
Crème Ninon är en soppa med mixade gröna ärtor och med en bubblig yta av mousserande vin, med eller utan alkohol. Foto: Jenny Luks
Grönkålsbiffar
en rejäl näve grönkål olja salt 1 stor rödlök 500 g formbar sojafärs (fryst färs måste tinas!) umamibuljongtärning 2 msk kantarellfond salt och peppar
Riv bort grönkålsbladen från stjälkarna. Hacka dem i mindre bitar. Fräs dem lätt krispig i olja och en nypa salt. Tillsätt finhackad rödlök och låt den svettas. Låt svalna.
Krama ihop färsen med buljongtärning, fond, salt och peppar. Rör ner grönkål och lök. Forma till pannbiffar och stek i medelhög värme tills båda sidor är gyllenbruna.
Svamptopping: 500 g champinjoner 1 gul lök olja 1 msk vetemjöl 2 dl havregrädde salt och peppar
Skala och skär alla grönsaker i tunna skivor. En matberedare kan vara smidig. Fräs löken i olja i en stor kastrull och tillsätt rotsaker, grädde, buljongtärning, timjan, salt och peppar. Koka upp och låt puttra i ca 5 minuter. Det får gärna vara lite tuggmotstånd kvar. Häll blandningen i en ugnssäker form. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter i 225°C.
Hacka svampen och finhacka löken. Fräs svampen i torr panna tills dess vätska kokat bort. Tillsätt lök och fräs i olja. Ta pannan från plattan och strö över mjölet. Rör runt ordentligt. Rör ner grädden och låt koka in. Salta och peppra.
Ta ut gratängen och bred på svamptäcket. Fortsätt grädda i ytterligare 10 minuter.
Självklart går det bra att koka sin egen veganska vaniljsås, men det finns också färdig i butik. Foto: Jenny Luks
Smält margarinet i en liten kastrull. Rör ner socker, vetemjöl och havregryn. Låt svalna.
Skala äpplena och skär bort kärnhusen. Skiva äpplena i tunna klyftor. Lägg dem i en ugnsfast form och strö över socker och kanel.
Fördela smuldegen över fyllningen. Grädda i mitten av ugnen tills smuldegen fått färg och fyllningen mjuknat, i cirka 15-20 minuter i 225°C. Låt svalna en aning och servera med vaniljsås.