Radar · Migration

31 flyktingar drunknade utanför Grekland under julen

Minst 31 människor, inklusive ett spädbarn, dog i tre separata skeppsbrott mellan den 21 och 24 december.

Minst 31 personer drunknade i havet mellan Grekland och Turkiet under julen. Fortfarande saknas ett okänt antal människor efter de tre skeppsbrotten.

– Det är hjärtekrossare att tänka på att flyktingar och migranter i ren desperation på grund av att det saknas lagliga vägar sätter sina liv i hänsynslösa människosmugglares händer. Mer resolut handling krävs för att stoppa flyktingsmugglare och stoppa de som exploaterar på misär och desperation. Det gör ont att se att tragedier som hade kunnat undvikas fortsätter att ske, säger Maria-Clara Martin, UNHCR:s representant i Grekland, i ett pressmeddelande.

Enligt UNHCR:s uppskattning har över 2500 flyktingar och migranter dött till havs mellan januari och november i år, när de varit på väg mot EU. Den verkliga siffran Mellan den 21 och 24 december drunknade minst 31 personer i tre separata skeppsbrott i Egeiska havet mellan Turkiet och de grekiska öarna. Det första av dem inträffade utanför ön Folegrandros. 13 personer kunde räddas och tre kroppar kunde hittas i vattnet, men en av överlevarna berättade för den grekiska kustbevakningen att minst 50 personer varit ombord på båten – som helt saknade alla former av säkerhetsutrustning. De andra två olyckorna inträffade på julafton, varav det första resulterade i att elva liv förlorades utanför ön Antikythera. 88 människor kunde räddas av den grekiska kustbevakningen.

Senare samma dag dog 17 människor, inklusive en bebis, när deras båt sjönk utanför ön Paros. Minst 80 personer tros ha varit ombord på båten. 63 överlevare kunde räddas.

Trots att politiker lovar att vidta åtgärder som sätter stopp för onödiga och tragiska dödsolyckor på EU:s gränser, inklusive i Medelhavet och i Egeiska havet, fortsätter de. EU har inga renodlade livräddningsinsatser och har dragit in alla sina fartyg i Medelhavet – numera övervakas havet endast från luften, och av ett antal frivilligorganisationers fartyg.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV