Radar · Integritet

Skolverket röjde uppgifter om lärare med skyddade identiteter

Skolverket har av misstag gett ut uppgifter om lärare med skyddade identiteter.

Ett 30-tal lärare med skyddad identitet har fått sina personuppgifter röjda av Skolverket, rapporterar Skolvärlden. ”Det är mycket olyckligt”, säger Johanna Freed enhetschef för statsbidrag på Skolverket, till tidningen.

Händelsen inträffade i april och ska ha berott på ett tekniskt fel i samband med att uppgifter hämtades från Skatteverket, där ett 30-tal personer med en så kallad sekretessmarkering följde med.

Felet upptäcktes fyra månader senare då en handläggare reagerade, och kunde då åtgärdats.

Hur många som ska ha kunnat få tillgång till de skyddade personuppgifterna är oklart.

– Det vet vi inte. Uppgifterna har internt här på Skolverket varit synliga för ett begränsat antal personer som inte skulle haft tillgång till dem. Normalt är det bara några få handläggare som får arbeta med ärenden som har sekretessflagg, säger Johanna Freed, till Skolvärlden.

Utöver detta ska det ha gjorts några externa utlämnanden där uppgifterna då ingått i ett större datamaterial.

Skolverket har anmält det inträffade till Integritetsskyddsmyndigheten och enligt dem ska felet nu vara åtgärdat och sekretessen återställd.

Skyddade personuppgifter tilldelas personer som av olika anledning är utsatta för hot.

Det finns tre typer av skyddade personuppgifter i Sverige: skyddad folkbokföring, sekretessmarkering och fingerade personuppgifter.

En sekretessmarkering det svårare för andra att ta del av en persons personuppgifter ur folkbokföringen. Sekretessmarkering innebär att Skatteverket för in en markering vid dina personuppgifter i folkbokföringsregistret vilket innebär att ingen får lämna ut uppgifterna utan tillstånd och säkerhetskontroll.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV