Radar · Utrikes

Orkanen Ida har nått USA:s kust

Orkanen Ida samlar kraft över Mexikanska golfen.

Orkanen Ida har samlat kraft över den varma Mexikanska golfen – och har nu nått USA:s kust. Orkanen kan bli en av de värsta som slår till mot delstaten Louisiana på 170 år, varnar delstatens guvernör.

Vid 19-tiden, svensk tid, nådde orkanen Ida USA:s kust vid Port Fourchon i Louisiana, enligt USA:s orkancenter NHC.

Ida räknas för närvarande som en kategori 4-orkan på den femgradiga Saffir-Simpson-skalan, rapporterar Reuters.

Kategorin innebär att ”katastrofala skador kommer att uppstå”. Som exempel nämns att de flesta träd i orkanens väg kommer att ”brytas av eller slitas upp med rötterna” och att stora områden kan bli obeboeliga ”i veckor eller månader”.

”Om du bor i New Orleans med omnejd rinner tiden ut för att hinna evakuera”, varnar vädermyndigheten NWS lokala kontor på Twitter.

– Den kommer att vara en av de starkaste orkanerna som slår till mot Louisiana sedan i vart fall 1850-talet, säger delstatens guvernör John Bel Edwards enligt medier i USA.

Det rådde trafikstockning ut från New Orleans på lördagen, när folk flydde stan undan ovädret
Det rådde trafikstockning ut från New Orleans på lördagen, när folk flydde stan undan ovädret. Foto: Steve Helber/AP/TT

President Joe Biden har skickat 500 federala räddningsarbetare till Texas och Louisiana.

Den förödande orkanen Katrina som slog till mot samma område för på dagen 16 år sedan var en kategori 3-orkan när den nådde land i Louisiana. Den gången miste över 1 800 människor livet och 80 procent av staden New Orleans översvämmades. Diken och fördämningar visade sig helt otillräckliga, när man i decennier bebyggt och exploaterat områden som krävs för att marken ska kunna ta hand om plötsliga vattenmassor.

Den här gången befaras vattennivån stiga mellan 3 och 4,5 meter runt Mississippi-flodens mynning.