Radar · Inrikes

Försäkringsbranschen kräver klimatanpassningar

Flera fastigheter vattenskadades i samband med översvämningarna i Gävle i augusti – nu kräver försäkringsbranschen att staten tillsätter en översvämningsutredning.

Mot bakgrund av sommarens översvämningar kräver branschorganisationen Svensk försäkring att regeringen tillsätter en översvämningsutredning. Annars riskerar boende i riskområden att i framtiden stå utan försäkringsskydd.

Regelverket vad gäller ansvaret för att förebygga vattenskador orsakade av översvämningar och skyfall måste förtydligas. Det säger Staffan Moberg, klimatanpassningsexpert på Svensk försäkring, till Dagens Nyheter.

– Fastighetsägare som vill anpassa sin befintliga bebyggelse har bara möjlighet att vidta åtgärder på sin egen mark. Men det som behöver göras involverar oftast flera fastigheter eller kommunal mark. Det kan också handla om mark i en annan kommun där man vill avleda vatten i ett vattendrag.

Branschorganisationen anser inte att kommunerna tar det ansvar som regelverket föreskriver.

– Det finns kommuner som bygger på helt olämplig mark vid kusten för att man vill ha skatteintäkter.

Ersättningar för väderrelaterade fastighetsskador har ökat hos en rad försäkringsbolag. Branschen vill fortsätta erbjuda ersättningar, men anser att samhället måste anpassas.

– Om det inte görs kommer medborgare att stå utan skydd, vilket skulle få stora konsekvenser, säger Moberg.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) klargör för DN att ”Samhällsplaneringen är ett kommunalt ansvar” och att ”Det är viktigt att aktörer på alla samhällsnivåer planerar för att arbeta med klimatanpassningen”.