Radar · Inrikes

Evakueringen ”en bravad” enligt Löfven

Människor på väg ombord på svenska Försvarsmaktens Hercules 848, under evakueringen från Kabuls flygplats.

Drygt 1 100 personer kom ut från Afghanistan innan Sverige avslutade evakueringen från Kabul. ”En bravad” säger statsminister Stefan Löfven (S) om insatsen. Men fortfarande finns svenska medborgare och tidigare försvarsanställda afghaner kvar i landet – vad som händer med dem är oklart.

– Det har genomförts en bravad, vill jag påstå. Det är en mycket hedersam insats att få ut över 1 100 personer under väldigt, väldigt svåra omständigheter, säger Stefan Löfven vid en pressträff i samband med Socialdemokraterna i Skånes distriktskongress.

– Det är faktiskt en enormt viktig insats.

Under fredagen meddelade utrikesminister Ann Linde (S) att den svenska evakueringen från Kabul avslutats. Då hade drygt 1 100 personer evakuerats från den afghanska huvudstaden, däribland svensk personal, alla lokalanställda på ambassaden, ett antal afghanska kvinnorättsaktivister samt journalister.

Måste analyseras

Ambitionen var dock att ta hem fler än så, och det rör sig om både svenska medborgare, skyddsbehövande och afghaner som bistått svenska soldater och Sveriges insats i landet fram till 2014.

– Anledningen till att det inte gick beror bland annat på att talibanerna stoppat personer vi fått fram ända till flygplatsen, förklarade Linde på en pressträff och sade också att det finns andra sätt att jobba på och andra sätt att ta sig ut, nu när flygplatsen inte längre är tillgänglig.

På lördagens pressträff får Stefan Löfven frågan om vad han kan säga till dem som är kvar, om hjälp kommer till dem.

– Kabuls flygplats, där går det inte att vara. Det man eventuellt kan göra därutöver det måste man analysera och se. Jag kan inte säga att nu ska vi göra exakt så här, det ska man inte heller göra utav andra skäl. Det där tittar utrikesdepartementet på.

Statsminister Stefan Löfven (S)
Statsminister Stefan Löfven (S). Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT

"Finns en gräns"

Statsministern hänvisar samtidigt till att UD avrått från resor till Afghanistan sedan 2006, och i början av augusti uppmanade svenskar som befann sig i landet att ta sig därifrån.

– Har man då ändå åkt dit, mot en sådan avrådan, eller blivit kvar, då måste man också förstå att det underlättar inte möjligheterna att komma ut. Det finns en gräns för vad man kan göra, men självfallet finns en ambition att göra så det vi kan, så mycket som möjligt. Men vi måste komma ihåg att det är väldigt svåra omständigheter.

Vad gäller tolkar som varit anställda av Försvarsmakten fram till 2014 säger han att en del kommit hit redan tidigare, medan andra inte fick, exempelvis ”av säkerhetsskäl”.

– Exakt vilka insatser som nu måste till eller är möjliga för de tolkar som då inte kom med, det måste utrikesdepartementet svara mig på, säger Löfven.

UD: "Arbetet fortsätter"

Exakt hur många svenskar som för närvarande befinner sig i Afghanistan går inte att säga, enligt UD.

”På svensklistan kan svenskar lämna uppgifter om var de befinner sig och hur de kan kontaktas under sin utlandsvistelse, den är helt frivillig att skriva upp sig på. Listan i Afghanistan växte kontinuerligt under evakueringsperioden från runt 20 personer till över 600 personer”, skriver Linn Duvhammar, presskommunikatör vid UD, till TT.

Representanter från UD har funnits på plats på Arlanda när ambassadens lokalanställda anlänt, och man betonar att många personer redan har evakueras.

”Arbetet med att bistå fler ut ur Afghanistan fortsätter, men vi ger inga detaljer kring hur”, skriver Linn Duvhammar.