Radar · Migration

Ung migrant med familj sökte skydd på grekisk ö – döms till 52 års fängelse

En ung man döms till 52 år i fängelse för att ha sökt skydd från krig och tortyr på grekiska ön Lesbos.

Fredagen den 23 april dömdes en ung migrant till 52 års fängelse i den grekiska staden Mytilene på ön Lesbos. Mannen ansågs skyldig till att ha tagit sig in i landet olagligt, samt för att ha underlättat för andra att göra likadant. Nu kallas rättegången för en “skandal” av flera observatörer, skriver Borderline Europe.

Mannen i fråga flydde först med sin familj från kriget i Syrien till Turkiet. Väl där vägrade han att strida för den turkiska armen i Libyen och blev därefter fängslad och torterad. Han lyckades dock senare fly från Turkiet till Grekland tillsammans sin fru och deras tre barn.

När familjen nådde landet i mars 2020 nekades de asyl i en månad, liksom alla andra som kom till landet under den tiden. Grekland hade dragit in rätten till asyl efter att en politisk dispyt blossat upp mellan Turkiet och EU. Landet dömde då systematiskt flyktingar som sökte skydd för “olaglig inresa”. 

Efter bara ett par timmars rättegång dömdes mannen till 52 års fängelse. Domen slog bland annat fast att han styrt båten som användes för att ta sig in i landet. Detta trots att huvudvittnet i åtalet, en person från kustbevakningen, inte kunde svara på om mannen hade styrt båten eller inte.

När samma person avslutade sitt vittnesmål ansåg hen att den misstänkte borde släppas fri eftersom han flydde från en krigszon. Men då svarade åklagaren att mannen hade kunnat stanna kvar i Turkiet, trots att han hade blivit fängslad och torterad där, skriver Borderline Europe.

Överklagade omedelbart

Mannens advokater från Legal Center Lesvos överklagade omedelbart efter att domen lämnats. Fram tills nästa rättegång kan hållas, som uppskattas bli om ungefär ett år, ska mannen sitta i det ökända fängelset Korydallos på det grekiska fastlandet.

Det här fallet är dessvärre inte unikt. Ofta är de som anklagas för dessa brott människor som söker skydd. I praktiken innebär åtal mot “smugglare” att anklaga någon från en ankommande uppblåsbar båt för att ha kört båten.

Johannes Körner, från organisationen “You can’t evict Solidarity”, har uttalat sig på följande vis om domen, enligt Borderline Europe:

“Vi uppmanar Grekland och Europeiska unionen att omedelbart avsluta det godtyckliga kvarhållandet av migranter och att de anklagade frikänns och omedelbart friges. Dessutom måste de pågående jämförbara målen tas bort, eller så måste rättegångarna äga rum någon annanstans än i den partiska domstolen i Mytilene.”