Radar · Arbetskritik

Risken för självmord högre bland arbetare

Forskare ska bland annat intervjua byggnadsarbetare om deras psykiska hälsa och självmord och hur det skulle kunna förebyggas.

Det är vanligt att personer i arbetaryrken, särskilt byggnadsarbetare, begår självmord. Det visar studier från Storbritannien. Nu ska en forskare undersöka om samma sak gäller i Sverige, rapporterar tidningen Arbetet.

Tidigare var det vanligare med självmord bland tjänstemän i Storbritannien. Men på senare år har det skiftat. I dag är risken högre bland arbetare. Särskilt byggnadsarbetare pekas ut som en riskgrupp.

Nu ska forskare undersöka om samma sak gäller i Sverige, rapporterar tidningen Arbetet. Maria Åberg, docent i neurobiologi vid Göteborgs universitet har beviljats dryga 3,5 miljoner kronor från AFA Försäkring till forskningen.

– Vi ska studera förekomsten av suicidalt beteende i olika yrkesgrupper och kartlägga kopplingar mellan den psykosociala och fysiska arbetsmiljön och risken att utveckla detta beteende, säger Maria Åberg i ett pressmeddelande.

Så undersöks den psykiska ohälsan hos byggnadsarbetare

Det var runt 2000-talet som andelen självmord ökade bland arbetare i stället för att vara som högst bland tjänstemän. Hur det ser ut i Sverige är relativt outforskat.

Maria Åberg ska bland annat använda data som rör alla män som mönstrat för värnplikt i Sverige. Det handlar om yrkesval, deras arbetsmiljö och deras kontakter med vården. I projektets andra del ska hon rikta in sig på just byggnadsarbetare, för att se om de är mer självmordsbenägna även i Sverige. Bland annat kommer hon göra intervjuer med byggnadsarbetare om deras psykiska ohälsa och självmord, och vad de själva anser borde göras för att förebygga detta.

– Ett huvudsyfte med intervjuerna är att ta fram kunskap som kan ligga till grund för en insats för att förebygga självmord i byggbranschen. Det kommer vi att göra i samarbete med en forskargrupp i Australien som har erfarenhet just av självmordsförebyggande insatser på arbetsplatser, säger Maria Åberg.

Studien ska vara klar om tre år.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV