Radar · Inrikes

MGP startar ny tidning med redaktionen från Feministiskt perspektiv

Anna-Klara Bratt (till vänster), chefredaktör och ansvarig utgivare för nystartade Fempers nyheter, Lennart Fernström, vd för Mediehuset Grön Press, och Annika Hjelm, ordförande för den ideella föreningen Feministiskt perspektiv.

Snart ser den nya nyhetstidningen Fempers nyheter dagens ljus. Tidningen är ett samarbete mellan Mediehuset Grön Press och redaktionen på tidigare Feministiskt perspektiv.

På tisdag publiceras det första numret av Fempers nyheter, en ny aktör i medielandskapet som i samarbete med Mediehuset Grön Press (MGP) ska fokusera på att leverera feministiska nyheter till läsarna.

Även om Fempers nyheter är en ny publikation så är nyhetsbevakning med feministiskt fokus inte otrampad mark för redaktionen. Den består nämligen av medarbetarna från numera nedlagda tidningen Feministiskt perspektiv, som har bevakat feministiska frågor i tio år.

Anna-Klara Bratt, som lett det redaktionella arbetet på Feministiskt perspektiv, kommer också leda arbetet på Fempers nyheter, där hon går in som chefredaktör och ansvarig utgivare.

– Det är med oerhörd glädje vi härmed kan säkra produktionen av feministiska nyheter, hålla våra duktiga medarbetare i farten och dessutom göra det tillsammans med en aktör med vilken vi delar många grundläggande värderingar, säger hon.

Lennart Fernström, vd på Mediehuset Grön Press, som också ger ut Syre, Global och Landets Fria Tidning, förklarar att samarbetet kommer helt rätt i tid.

– Vi lever i en tid med auktoritära nationalistiska krafter på stark frammarsch och grundläggande fri- och rättigheter är satta under hård press. I denna tid blir tidningar som ger plats för feministiska röster, som står upp för mänskliga rättigheter, mot patriarkatet, rasism och alla former av förtryck viktigare än någonsin, säger han, och fortsätter.

– Därför är jag otroligt stolt över att vi nu kan ge plats för den unika kompetens som Feministiskt perspektivs redaktion har och bidra till att deras viktiga journalistik kan fortgå.

Vid sidan av arbetet med Fempers nyheter kommer också den ideella föreningen Feministiskt perspektiv leva kvar, även om tidningen Feministiskt perspektiv (som gavs ut av föreningen) inte gör det. Istället kommer föreningen fokusera på utbildnings- och informationsverksamhet, internationella samarbeten och arkivering.

Föreningsarbetet leds av ordförande Annika Hjelm.

– Det känns väldigt bra att vi säkrat fortsatt utgivning av en feministisk nyhetstidning. Inom Mediehuset Grön Press finns en administrativ och teknisk stabilitet som föreningen inte har. Det är också roligt att vi i föreningen kan tillgängliggöra vår gamla tidning Feministiskt perspektiv som arkiv gratis för alla och dessutom fortsätta i annan form.

Fempers nyheter kommer ges ut som en digital nyhetstidning under tisdagar och fredagar.