Krönikor

Coronasäkrad krigshets

Dags igen. Denna gång coronasäkert. Det trasslade till sig förra året. Men nu jävlar. Nu ska det övas krig på ett coronasäkert sätt.

Det handlar om Defender Europe 21. Årets version av storskalig krigsövning. 28 000 soldater, flyg, marin och hela viddevippen. Ledd av den amerikanska armen. I Natos namn. Ett fokusområde är Svarta havet, meddelas stolt på den amerikanska arméns hemsida där var och en kan betrakta hurtiga filmer med mycket pangande och euforiska utrop. Med betoning att det ska ske coronasäkert. Dock nämns inget om att övningen ska ske på ett klimatsmart sätt …

När Ryssland skickade soldater och alla möjliga helvetesvapen till gränsen mot Ukraina för några veckor sedan så sades ingenting om huruvida det skedde coronasäkert. Däremot sades att truppförflyttningarna motiverades av just Natos gigantiska övning Defender Europe 21.

Nato å sin sida motiverar sitt krigsövande med Rysslands agerande. Som motiverar sitt agerande med hur Nato agerar. Vad som är hönan och ägget i vansinnesspiralen av krigshets lär de två inte komma överens om. De grälar om saken. Men på ett coronasäkert sätt.

Har du förresten inte hört talas om den ryska motiveringen till den minst sagt obehagliga militära sammandragningen vid gränsen till Ukraina kan det möjligen – om jag ska vara lite provocerande – bero på att det nya psykologiska försvaret har gjort sitt mentala intåg i svenska medier redan innan det formellt återbildats i Sverige. Nån skulle ju kunna få för sig att också Nato bidrar med krigshets.

Men vi bör förstås inte framföra ”obekväm information” om den allians vi har ingått värdlandsavtal med. Vem vet vad som kan hända då? Sverige fick ju inte ens godkänna FN-resolutionen om kärnvapenförbud utan att Natos generalsekreterare, den vänliga norrmannen tillika socialdemokraten Stoltenberg, hotade med konsekvenser.

Hotet framfördes gemytligt på Folk och försvar i Sälen 2018, där nästan hela den närvarande församlingen godmodigt nickade bifall. Kanske skulle Saabs ramavtal med den amerikanska krigsmakten på 4 200 miljoner kronor gällande pansarskottet AT4 och granatgeväret Carl-Gustaf sägas upp? Kanske skulle USA tacka nej till försvarsminister Peter Hultqvists inbjudan – han hade just varit i USA – att få tillgång till mark för att kunna öva mer i vårt land.

Ja, jisses så det kan bli. Av bara farten. Politiker – också de som numera företräder det gröna parti som bildades med rötter i fredsrörelsen – sätter sig på ett sluttande plan och låter en försvarsminister med tryggt och sävligt dalmål, och butter uppsyn, putta på.

Personliga tycker jag något så naivt som att det är rimligt att påtala alla parters vanvettiga förhållningssätt. Alla som deltar i upprustningsspiralen är ansvariga, skyldiga och bör dömas för sitt agerande. De gör också dömas för de ökade klimatrelaterade utsläpp som alla dessa mer eller mindre coronasäkrade krigsövningar leder till. Amen.

KD hävdade en gång att ”kärnkraft är ett hot mot skapelsen”.

Med samma logik är numera Ebba Busch ett hot mot skapelsen.