Radar · Utrikes

USA:s militär under attack för afghankaos

USA:s försvarsminister Lloyd Austin frågas ut i senaten.

USA:s försvarsminister och högst uppsatte militär attackeras i osande angrepp om den kaosartade reträtten från Afghanistan. Den afghanska arméns kollaps ”överraskade oss alla”, sade försvarsminister Lloyd Austin i utfrågningen i USA:s mäktiga försvarsutskott.

Försvarsministern var kallad till senatsutskottet tillsammans med USA:s högste militär, general Mark Milley, ordförande i den amerikanska stabsledningen joint chief of staff. Även general Kenneth McKenzie, som ledde evakueringen från Afghanistan de tumultartade veckorna efter talibanernas erövring av Kabul, var kallad.

De republikanska ledamöterna i utskottet sparade inte på kraften i kritiken om USA:s utträde ur Afghanistan, som slutfördes 30 augusti efter 20 år av amerikansk militär närvaro i landet.

– Vi måste reflektera över några obekväma sanningar, försvarade sig försvarsminister Austin och refererade till det han kallade för korruption och dåligt ledarskap inom den afghanska armén.

– Vi hjälpte till med att bygga en stat, men vi kunde inte forma en nation, fortsatte Austin som utsetts av president Joe Biden.

Avrått presidenten

Men generalerna McKenzie och Milley bekräftade för första gången att de avrått presidenten från att kalla hem de sista amerikanska styrkorna från Afghanistan. De befarade att talibanerna skulle kunna besegra de afghanska styrkorna.

Det motsäger vad Biden tidigare har svarat på frågan om han blev avrådd från att kalla hem samtliga amerikanska soldater från landet.

– Nej. Ingen har sagt det, så vitt jag kan minnas, sade Biden i tv-kanalen ABC i mitten av augusti.

Vita huset försökte mildra de motsatta utsagorna på tisdagen. Talespersonen Jen Psaki sade att en fortsatt truppnärvaro i Afghanistan hade inneburit att USA då legat i krig med talibanerna. President Biden lyssnade på ett flertal åsikter om närvaron i Afghanistan, fortsatte Psaki.

Inte brutit banden

I samband med USA:s utträde vann talibanerna snabbt mark och evakueringen från Kabuls flygplats genomfördes under hög press. Bland annat dödades över 180 personer när en bomb detonerade utanför flygplatsen, 13 av dem amerikanska soldater, vid dådet den 26 augusti.

I en amerikansk drönarattack den 29 augusti dödades tio civila, varav flera av offren var barn. USA:s militär trodde att de inblandade förberedde en terrorattack.

Händelsen väntas också att tas upp av försvarsutskottet.

Generalen Mark Milley varnade samtidigt under utfrågningen för att terrorrörelsen al-Qaida finns i Afghanistan och att den kan åter hota USA inom ”tolv månader”.

– Talibanerna var och är en terrororganisation. De har inte brutit banden med al-Qaida.

Ringde Kina

General Milley försvarade också sitt agerande under den tidigare presidenten Donald Trumps sista tid i Vita huset. Enligt uppgifter i bland annat en ny bok ska Milley ha ringt Kinas militära ledning för att övertyga den om att USA inte hade för avsikt att attackera landet.

– Jag är säker på att president Trump inte hade för avsikt att attackera kineserna, det var mitt ansvarsuppdrag från försvarsministern att meddela detta till Kina, sade Milley i sitt inledningsanförande.

Uppgifterna om Milleys telefonsamtal med Kinas militärledning publiceras i en ny bok av författarna Bob Woodward och Robert Costa.