Radar · Basinkomst

Unga marscherade för basinkomst

Två deltagare i fjolårets marsch för basinkomst.

För tredje året i rad uppmanades basinkomstförespråkare över hela världen att ge sig ut på gatorna och delta i Basic income march som gick av stapeln i lördags i mer än 30 städer världen över. Det ökande intresset för basinkomst har nått Teen Vogue som samlade ett par unga röster från marscherna i USA.

Theo Demel från New York är bara 14 år men är redan en politisk veteran, enligt en presentation från arrangören Income movement.

”Min generation står redan inför så mycket osäkerhet på grund av klimatförändringarna – vi vet inte ens om jorden kommer vara beboelig när vi växer upp. Och jag vet att ni vill att vi ska ta risker, att vi ska vara innovativa, uppfinna nästa fantastiska grej, lösa stora problem – basinkomst är skyddsnätet som min generation behöver för att rädda jorden, och för att göra den här staden och det här landet mer rättvist, smartare och hälsosammare”, säger han till Teen Vogue.

Wendy Hamilton, som kandiderar till kongressen 2022, blev upplyft av basinkomstmarschens unga deltagare i Washington DC
Wendy Hamilton, som kandiderar till kongressen 2022, blev upplyft av basinkomstmarschens unga deltagare i Washington DC. Bild: Skärmdump Twitter. 

21-åriga Yazmine Blake marscherade i Washington DC:

”Jag tror att basinkomst är den enda vägen för att säkra framtiden för ungdomen, nästa generation och vårt land. Jag kommer fortsätta kampanjen genom att rösta, bedriva lobbyverksamhet och genom sådana här demonstrationer.”

”Människor ska inte behöva leva på småslantar för att överleva. Jag vill bidra genom att kämpa för att alla ska få möjligheten till ekonomisk frihet”, sa 19-årige Joshua Anthony i Atlanta.

Shaun Kafka, 16, som deltog i marschen i Portland, är inne på samma linje:

”Jag stödjer basinkomst för att jag vill ha ekonomisk frihet för mig själv och andra och möjligheten att fokusera på det vi bryr oss om snarare än att göra vad som helst för att tillfredsställa våra grundläggande behov.”