Radar · Djurrätt

Majoritet för förlängt minkförbud i Danmark

Döda minkar grävdes ner i Danmark efter beslutet att beståndet i landet.

Förra hösten avlivades fler än 15 miljoner danska minkar, efter att en muterad version av covid-19 spridit sig från minkar till människor. Nu finns det en majoritet i folketinget för att förlänga avelsförbudet i ytterligare ett år.

Efter massavlivningen blev det förbjudet att avla mink i landet fram till och med 2021, men nu vill den socialdemokratiska regeringen och dess stödpartier förlänga avelsförbudet även över 2022. Därmed finns det en majoritet i parlamentet för ett sådant förslag.

S-regeringen vill se ett förlängt förbud mot bakgrund av en rapport från det danska smittskyddsinstitutet Statens Serum Institut (SSI), som uppskattar att minkavel efter 2021 kan innebära en hälsorisk av ”okänd storlek”.

Rapporten, som beställts av regeringen, har fått kritik från oppositionspartier som Venstre, De Konservative och Dansk Folkeparti för att inte peka på lösningar eller undersöka risken med minkavel utifrån bestämda scenarier.

Det går stick i stäv med vad partierna har bett om och därför kan inte rapporten användas som ett beslutsunderlag, menar oppositionspartierna.

– Det står i rapporten att de (SSI) inte har blivit ombedda att titta på några lösningar. Det tycker jag är dåligt, säger Lise Bech, Dansk Folkepartis talesperson för livsmedelsfrågor.

– Det blir inte trovärdigt, för vad är det för svar vi får i dag? Är det ett svar som regeringen gärna vill ha? fortsätter Bech.