Radar · Integritet

L:s partiledning kritisk till utspel om vaccinationskrav

Anna Starbrink vill ha lagkrav på att vårdanställda vaccineras.

Liberalerna i Region Stockholm vill ändra smittskyddslagen så att den kräver att anställda som arbetar med brukare och medborgare är vaccinerade mot smittsamma sjukdomar, till exempel covid-19. Det rapporterar Sveriges Radios Ekot.

Hälso- och sjukvårdsregionråd Anna Starbrink (L) säger till Dagens Nyheter att anställda inte i första hand ska sägas upp utan omplaceras.

– Det är en allvarlig situation som vi behöver göra något åt. Då blir det en målkonflikt, där det som är viktigt för medarbetarna ställs emot omsorgstagarna. Verksamheten finns ju till för patienterna och omsorgstagarna. Då tycker jag att det är rimligt att kräva att personalen gör allt för att minska risken för smittspridning.

Hon får mothugg av partisekreteraren Juno Blom, som menar att problemet kan lösas med omplacering och motivationssamtal, uppger Ekot.

Utspelet kommer i samband med att smittspridningen i äldreomsorgen ökar. Statisk som Svenska Dagbladet samlat in visar att vaccinationsgraden i Stockholms län är lägst i landet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV