Radar · Morgonkollen

Kanada: Gröna partiets ledare avgår efter katastrofval

Kanadensiska Gröna partiets ledare Annamie Paul avgår.

Gröna partiet i Kanada gjorde ett katastrofval förra veckan. Nu avgår Annamie Paul, landets första svarta kvinnliga partiledare.

Gröna partiet fick endast 2,3 procent av rösterna i valet – en tillbakagång med 4 procentenheter jämfört med senaste valet – och fick därmed endast två mandat i parlamentet med 338 platser.

Nu avgår Annamie Paul, efter bara ett år på positionen.

– När jag valdes i den här rollen krossade jag ett glastak. Det jag inte visste då var att jag krossade ett glastak som sedan skulle falla ned över mitt huvud, säger Paul.

Hon säger att hon var tvungen att kravla genom skärvorna under sin tid som ledare.

– Det har varit extremt smärtsamt. Det har varit den värsta tiden i mitt liv.

Den 48-åriga Paul tog över som partiledare efter mångårige föregångaren Elizabeth May och blev då ensam om att leda ett parti med representation i parlamentet utan att själv vara ledamot.

Gröna partiet har dessutom sargats av ekonomiska problem, inre splittringar och svårigheter att förmedla sitt politiska budskap.

Själv ställde Paul upp i valet som parlamentsledamot för valdistriktet Toronto Centre – det geografiskt minsta och folktätaste distriktet i Kanada – för tredje gången, men fick bara 8,5 procent av rösterna och kom på fjärde plats.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV