Radar · Miljö

Uppsala Vatten överklagar PFAS-dom

Mark- och miljödomstolen friade Försvarsmakten från ansvar för PFAS-föroreningarna i Uppsala Vattens produktionsbrunnar. I dag har Uppsala Vattens styrelse beslutat att överklaga domen.

Det kommer en överklagan från det kommunala bolaget Uppsala vatten i målet mot Försvarsmakten. Bolaget hade stämt myndigheten på 252 miljoner kronor då man ansåg att deras verksamhet var ansvarig för att kommunens brunnsvatten blivit förorenat med PFAS-kemikalier 2012.

Teorin är att kemikalierna har läckt från militärens flygplats i närheten, och Försvarsmakten borde bekosta reningen, anser Uppsala vatten. Men de fick inte något gehör i Mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt, som i sin dom tidigare den här månaden beslutade att myndigheten inte behöver stå för reningskostnaderna.

– Domen i första instans gick på Försvarsmaktens linje, men vi anser i styrelsen, precis som ledningen på Uppsala Vatten, att beslutet måste överklagas. Det är anmärkningsvärt att rättens ordförande noterade en skiljaktig mening och i stället ville döma ut skadestånd, samtidigt som majoriteten ansåg att rättsläget är oklart. Detta är en jätteviktig fråga för Uppsala och hela Sverige och vi tycker att det är viktigt att saken prövas i högre instans, säger Rafael Waters, styrelseordförande för Uppsala Vatten, i ett pressmeddelande.

Inga mätningar gjorda

I domen konstaterades att det förmodade utsläppet från militärflygplatsen Ärna ”kan anses vara försumbart som skadeorsak”. Men det har inte redovisats hur stora mängder PFAS som använts på Ärna, och enligt Uppsala vatten har man inte fått göra några mätningar.

Sigrid de Geyter, vd på Uppsala Vatten, tycker inte att vare sig den rättsliga eller tekniska värderingen i domen övertygar.

– Principen om att den som förorenar också ska betala för sina föroreningar är en fråga som är principiellt viktig för hela VA-branschen, så vi känner ett ansvar att ta den här frågan vidare, säger hon i pressmeddelandet.

Överklagandet kommer att lämnas in senast den 8 november.

Läs mer: 

Försvaret stäms på 252 miljoner – förorenade dricksvattnet med PFAS

Slipper miljonsmäll för giftigt dricksvatten