Radar · Utrikes

President Biden föreslår nedbantat insatspaket

USA:s president Joe Biden försöker bryta dödläge inom sitt parti om reformpaket.

USA:s president Joe Biden är övertygad om att ett nytt förslag på stora sociala och infrastrukturella satsningar kan få stöd i kongressen. Men förslaget på 1 750 miljarder dollar är kraftigt nedbantat.

President Biden sade att förslaget är ”historiskt”. Men han konstaterade samtidigt i ett framträdande på torsdagen att han fått backa från ett tidigare förslag på grund av motsättningar i USA:s kongress – och inom det egna partiet.

– Ingen kan få allt vad de vill. Det gäller även mig, sade han enligt The New York Times och erkände att motståndet inom det egna partiet Demokraterna varit stort.

Klimat och barn

Det tidigare förslaget var på omkring 3 500 miljarder dollar, investeringar som öronmärks för infrastrukturella satsningar, insatser för klimatomställning och sociala satsningar på bland annat barnomsorg.

Biden ägnade torsdagsmorgonen åt att övertyga partikamrater att rösta för förslaget. Demokraternas knappa övertag i kongressen kräver att nästan samtliga partikamrater röstar för förslaget.

I senaten är mandatfördelningen 50–50 mellan Demokraterna och Republikanerna. Vicepresident Kamala Harris har där utslagsröst.

Men president Bidens problem är att en grupp på vänsterkanten bland Demokraterna i representanthuset kräver att det sociala reformpaketet behandlas i kongressen ifall man ska godkänna ett parallellt paket på drygt 1 000 miljarder dollar för rena infrastrukturella satsningar.

Oklar utgång

Det parallella så kallade hårda infrastrukturpaketet har redan godkänts av senaten.

Det nedbantade förslaget kan innebära att Demokraterna kan enas om att godkänna de båda paketen. Tecken på detta kom från två ledande senatorer, Kyrsten Sinema från Arizona och Joe Manchin från West Virginia. Signalerna från kritikerna i representanthuset var mer otydliga.

I Bidens nya plan ingår 555 miljarder dollar för energiomställningar, omkring 400 miljarder dollar för fri förskola för tre–fyra-åringar, 165 miljarder dollar i sjukförsäkringsinsatser samt 150 miljarder dollar till att bygga lägenheter åt låginkomsttagare, skriver BBC.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV