Radar · Morgonkollen

Luxemburgs premiärminister anklagas för plagiat

Drygt 20 år gamla universitetsförsyndelser har kommit ikapp Luxemburgs premiärminister Xavier Bettel.

Luxemburgs premiärminister Xavier Bettel har hamnat i blåsväder sedan det uppdagats att han plagierat stora delar av en universitetsuppsats. ”I dag erkänner jag att jag kunde – kanske till och med borde – ha gjort saker annorlunda”, säger han.

Det var på universitetet i Nancy i Frankrike 1999 som Xavier Bettel skrev en 56-sidig avhandling om förändringar av valsystemet i Europaparlamentet. Enligt den lokala nyhetssajten reporter.lu plagierade Bettel tre fjärdedelar av uppsatsen.

Enligt nyhetssajten ska Bettel ha underlåtit att referera till två böcker, fyra webbsidor och ett pressmeddelande som han ordagrant citerat i avhandlingen.

I ett uttalande på onsdagen sade Bettel att han skrev avhandlingen med gott samvete, men medger att han ”borde ha gjort annorlunda”. Han tillägger att det är upp till universitetet att avgöra om uppsatsen fortfarande följer dess normer.

Universitetet säger i en kommentar att det ser allvarligt på saken och att fallet ska undersökas. Universitetet framhåller dock att man på den tiden inte var utrustade med dagens avancerade program för att upptäcka plagiat.

Plagiatskandalen är den senaste i raden som har drabbat europeiska politiker. Flera ministrar i Tyskland har tvingats avgå på grund av akademiskt plagiat, ofta i doktorsavhandlingar.