Radar · Miljö

Alarmen ljuder för klimatet i polska städer

Warszawa är en av städerna som deltar i klimataktionen genom att låta varningsalarmen ljuda över staden.

På fredag exakt klockan 12 kommer varningsalarmen ljuda i fyra polska städer. En klimataktion för att lyfta vikten av klimattoppmötet som startar i Glasgow på söndag och en påminnelse om att det är lite av en ”sista chans” att styra bort från klimatkatastrof.

Det är nyhetssajten gazeta.pl som tillsammans med the Climate coallition – bestående av flera miljöorganisationer i Polen – tagit initiativ till aktionen Climate alert.

Zbigniew Karaczun, medgrundare av Climate Coalition och Patryk Strzałkowski, chefredaktör för zielona.gazeta.pl påtalade redan i september i år i ett uttalande att Glasgow-mötet är något av en sista chans:

”Om beslutsfattarna som samlats där misslyckas med att presentera nya nationella planer för att minska koldioxidutsläppen till 2030, vilket kommer att göra det möjligt att minska världens utsläpp med 45 %; så kommer Parisavtalets mål inte längre att kunna uppnås, och katastrofen kommer att visa sig oundviklig”, skrev de då.

De fyra städerna som deltar under fredagen är Gdansk, Lodz, Warszawa och Szczecin.

– Tiden för diskussion är förbi. Vi måste agera, vi måste slå larm. Klimatförändringarna är ett faktum, inte en hypotes, och detta är sista tillfället då vi fortfarande kan förändra framtiden. För våra barns och barnbarns skull – säger Hanna Zdanowska, Lodz borgmästare, i ett pressmeddelande.

Som en del av Climate alert görs det också en stor informationssatsning på städernas hemsida, liksom på gazeta.pl och i tv-programmen ”Piątki dla klimatu” (Fredagar för klimatet) eller ”Zielony poranek” (Gröna morgonshowen).

– Vi hoppas att ”Climate Alert” kommer att vara en viktig signal som uppmuntrar regeringen och samhället att ta avgörande beslut i kampen för vår gemensamma framtid, säger Strzałkowski.

– Det är dags att agera. Warszawa ansluter sig till det sociala initiativet ”Climate Alert”. Må sirenerna som kommer att ljuda i polska städer inför Cop26-mötet i Glasgow göra alla medvetna om vikten och brådskan i de problem vi just nu står inför, säger Rafał Trzaskowski, borgmästare i Warszawa.