Radar · Inrikes

36 åtalas efter Black Lives Matter-demonstration

Demonstrant grips av polis i samband med Black lives matter-demonstrationen i Göteborg.

36 personer åtalas för upploppet efter Black Lives Matter-demonstrationen i Göteborg i juni förra året. Brottsrubriceringarna är bland annat våldsamt upplopp, sabotage mot blåsljusverksamhet och skadegörelse.

Demonstrationen den 7 juni 2020 i Göteborg till stöd för Black Lives Matter avlöpte lugnt. Det var efter demonstrationen som oroligheterna började. En grupp personer tågade mot Götaplatsen och enligt åklagaren inleddes ett våldsamt upplopp.

–Våldet har huvudsakligen bestått i att deltagare i folksamlingen sparkat, slagit och kastat stenar och andra föremål mot polisen och deras fordon, säger kammaråklagare Elisabeth Trouvé i ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

Åtal har nu väckts mot 36 personer och brottsrubriceringarna är bland annat våldsamt upplopp, sabotage mot blåsljusverksamhet, skadegörelse, våld mot tjänsteman och misshandel. Åklagaren har haft tillgång till filmer från polisens kroppskameror, drönare, butikskameror och allmänheten.

– Ett stort antal ungdomar under 18 år var också på plats under oroligheterna i centrala Göteborg. Med anledning av det har vi inom polisen, i samverkan med socialtjänsten, haft orossamtal med cirka 130 ungdomar och deras vårdnadshavare, säger polisens utredningsledare Anna Kildebo i pressmeddelandet.

Förhandlingen inleds preliminärt i vecka 45.