Radar · Utrikes

WFP: Miljoner fler människor i akut behov av mat i Etiopien

Under veckan har det varit stora protester utanför den amerikanska och brittiska ambassaden i Etiopiens huvudstad Addis Abeba.

Läget i norra Etiopien blir allt svårare i takt med att konflikten intensifieras. Enligt World Food Program är det nu 9,5 miljoner människor som är i behov av akut hjälp med mat för att inte svälta.

På kort tid har behoven ökat lavinartat i norra Etiopien, där konflikten mellan regeringsstyrkor, Tigreanska befrielsefronten (TPLF) och andra stridande parter blivit allt mer intensiv. Många människor har också flytt till grannlandet Sudan. Det har i flera månader varit svårt för organisationer att få tillträde till människor i behov av hjälp.

Flera regioner i norra Etiopien står inför en omedelbar matkris. I städerna Dessie och Kombolcha i Amhara-regionen leverade WFP i veckan mat till över 10 000 människor. Det var den första matleveransen sedan de togs över av tigreanska styrkor för en månad sedan. I norra Etiopien som helhet lider 16-28 procent av alla barn av akut undernäring. Upp emot 50 procent av alla gravida och ammande kvinnor lider också av undernäring.

Samtidigt som krisen blir allt svårare för lokalbefolkningen i de drabbade områdena har det varit stora protester mot internationell inblandning i konflikten. Under veckan har det varit stora protester utanför den amerikanska och brittiska ambassaden i Etiopiens huvudstad Addis Abeba. Demonstranterna uppmanade USA:s president Joe Biden att ”se över sin utrikespolitik” och anklagade utländska regeringar för att ”äventyra Etiopiens suveränitet” som land, rapporterar Africa News. Både etiopier och experter är oroliga över utvecklingen i landet och vad den kan komma att leda till i en i övrigt orolig region.

Flera länder har uppmanat sina medborgare att omedelbart lämna Etiopien.