Radar · Utrikes

Schweiz gav grönt ljus till pandemipolitiken

Folk köade för att få folkomrösta i Zürich.

Schweiziska väljare gav grönt ljus till regeringens nya pandemipolitik som bland annat innebär covidpass för att delta i offentliga sammankomster. Folkomröstningen hölls samtidigt som smittspridningen av covid-19 ökar i landet.

När Schweiz i juni folkomröstade om landets pandemilagstiftning var det sedan kritik vädrats om att lagen gav myndigheterna för mycket makt och berövade människor deras rättigheter.

Men över 60 procent gav då grönt ljus till lagen som ger den federala regeringen bred befogenhet att hantera pandemin.

Och regeringens politik fick i dag fortsatt stöd av schweizarna. Strax över 62 procent stödjer en modifierad variant av lagen där covidpass ingår och som det nu har folkomröstats om, enligt regeringens sammanställning.

Covidpassen började utfärdas i somras till människor som är färdigvaccinerade, som tillfrisknat eller som testat negativt för covid-19. Men kritiker menar att covidpass som villkor för deltagande i offentliga sammankomster skapar splittring och diskriminering.

Tidigare i veckan varnade schweiziska hälsomyndigheter för att en femte virusvåg är i antågande. Precis som i många andra länder i Europa ökar fallen av covid-19 i Schweiz men den federala regeringen har inte svarat med nya restriktioner.

Det har bedömare tolkat som att man inte vill väcka mer motstånd kring sin pandemipolitik inför folkomröstningen. När schweizarna nu ger tummen upp kan regeringen komma att skärpa sina virusåtgärder.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV