Radar · Utrikes

Hårdare regler för covidpass och vaccination i Italien

Protesterna mot covidpassen i Italien har pågått sedan de infördes.

Från och med måndag börjar regler för ”super-covidpass” att gälla i regioner med högst smittspridning i Italien. Reglerna innebär ytterligare skärpningar kring de covidpass som måste innehas av alla som vill gå på restaurang, kultur- och sportevenemang och liknande. Snart kommer även vaccination att bli obligatoriskt för vissa yrken.

Smittspridningen är på väg upp i Italien, som dock ännu inte har sett lika höga siffror som i exempelvis Storbritannien och Tyskland. Men för att hindra en liknande utveckling har regeringen beslutat att strama till reglerna för covidpassen.

Sedan tidigare måste alla som vill gå till sitt arbete eller gå på restaurang eller sport- och kulturevenemang kunna visa upp ett covidpass, som visar att du antingen är vaccinerad, har haft covid för inte längre än sex månader sedan eller har gjort ett negativt covidtest under de senaste 48 timmarna. Redan detta har lett till ett utbrett missnöje och demonstrationer bland vaccinmotståndare och andra som är emot det tvång som det hela innebär.

Troligen lär de inte bli gladare av de nya reglerna, som innebär att det kommer att införas ett förstärkt covidpass, ”super green pass”, vilket bara personer som har vaccinerat sig eller som haft covid kan få. De som bara har testat sig kommer därmed inte kunna gå på bio, restaurang, eller olika typer av evenemang. Däremot kommer de fortfarande kunna gå till jobbet, något som sedan mitten av oktober kräver ett ”vanligt” covidpass, något som blivit en hett omdebatterad fråga i Italien.

Hela landet omfattas

De nya ”super-covidpassen” kommer att träda i kraft på måndag för de zoner i Italien som har högst smittspridning och som därför klassas som gula eller orange. Men även i de områden med lägre smittspridning, de vita zonerna, kommer reglerna att gälla under hela perioden kring jul, alltså från den 6 december till den 15 januari, rapporterar tidningen Il Sole 24 ore.

I de gula och orange regionerna kommer en del av de restriktioner som införs gälla bara för ovaccinerade. Anledningen till dessa åtgärder är att kunna begränsa smittspridningen och behålla en ”normalitet”, uppgav premiärminister Draghi på en presskonferens i veckan.

”Vi vill inte ha risker, vi vill fortsätta vara öppna, gå ut och ha kul, shoppa, bekämpa fattigdomen, ha nöjda barn i skolan”, sa han enligt nyhetsbyrån Ansa.

Samtidigt blir det obligatoriskt att vaccinera sig för fler yrkesgrupper i landet. Sedan tidigare måste vårdpersonal vara vaccinerad, men från och med 15 december utvidgas detta krav till att gälla även administrativ vårdpersonal liksom skolpersonal, militär och flera yrkesgrupper inom poliskåren och räddningstjänsten.