Radar · Utrikes

Tusentals flyr attacker i Karen i Myanmar

Bybor i delstaten Karen i Myanmar söker skydd för militärens luftangrepp.

Flera tusen människor har flytt från delstaten Karen i sydöstra Myanmar till grannlandet Thailand. Orsaken är militärens luftangrepp mot en beväpnad etnisk grupp i området, uppger aktivister och lokala medier.

Enligt Karens kvinnoorganisation utsattes fem målområden i distriktet Mutraw för attacker. ”För närvarande gömmer sig bybor i djungeln och över 3 000 har gått över gränsen till Thailand för att söka skydd”, hette det i ett uttalande på söndagen.

Det thailändska tv-bolaget PBS bekräftade att cirka 3 000 flyktingar anlänt.

På lördagen uppgav den väpnade gruppen Karen National Union (KNU) att den stormat en armépostering nära gränsen mot Thailand och dödat tio myanmariska soldater.

KNU är en av ett tjugotal väpnade grupper kopplade till Myanmars många etniska minoriteter som strider för ökat självstyre.

Det bor cirka sex miljoner karener i gränslandet mellan Myanmar och Thailand. Folkgruppen utgör cirka en tredjedel av de runt 1,6 miljoner invånarna i delstaten Karen.

I Myanmar har karenerna, liksom många andra etniska minoriteter, deltagit i motståndsrörelsen mot landets centralregering.

Med start 1949 inledde KNU strider mot centralmakten för att nå en självständig stat för karenfolket. På 80-talet ändrade KNU och andra minoritetsrörelser målsättningen till att Myanmar skulle införa ett federalt system med självstyrande, etniskt baserade delstater.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV