Radar · Inrikes

Teysir Subhi och Farida al-Abani är nya partiledare för Fi

Teysir Subhi är tillsammans med Farida al-Abani de nya partiledarna för Fi.

Teysir Subhi har tillsammans med Farida al-Abani valts till partiledare för Fi under partiets kongress under söndagen. ”Det känns otroligt hedrande att ha fått förtroendet av en så stor majoritet av kongressen”, säger Subhi i ett pressmeddelande.

Kongressen gick med valet i linje med valberedningens förslag.

Teysir Subhi är 33 år gammal och sitter i dag som politiker i kommunfullmäktige för Fi Göteborg. Hon är utbildad lärare.

– Jag kan inte önska mig en bättre partikollega än Farida al-Abani. Jag är övertygad om att vi förutom att skapa stor samhällsförändring även kommer att ha mycket roligt ihop, säger Teysir Subhi, i ett pressmeddelande.

– Nu ska vi se till att Feministiskt initiativ fortsätter kampen för ett rättvist, jämlikt och jämställt samhälle med den antirasistiska feminismen som utgångspunkt.

Farida al-Abani som blev återvald har lett partiet på egen hand sedan Sedan Gita Nabavi lämnade partiledaruppdraget för drygt ett år sedan. Hon uppger att hon ser fram emot att fortsätta leda partiet och välkomnar sin nya partiledarkollega.

– Jag är hedrad över att jag får fortsatt förtroende att leda ett antirasistiskt och feministiskt parti och en rörelse som jag verkligen tror på. Jag har i över ett år varit ensam partiledare och jag ser verkligen fram emot att återigen vara två och att göra stordåd tillsammans med Teysir. Både för att det gör uppdraget mer hållbart, men också för att det innebär att jag återigen har en antirasistisk feminist till kollega där vi kan ta stöd i varandra och nå ut till fler, säger Farida al-Abani i ett pressmeddelande.

Maria Burström valdes även till ny partisekreterare under kongressen.

I valet 2018 fick Feministiskt initiativ 0,5 procent av rösterna. Sitt bästa val gjorde partiet 2014, då partiet fick 3,1 procent.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV