Radar · Inrikes

Statsvetare: Djupt splittrat parti

Statsvetaren Tommy Möller.

Liberalerna är ett djupt splittrat parti, konstaterar statsvetare efter omröstningen i partirådet. ”Det som kan rädda partiet är att man kan vända opinionstrenden”, säger Tommy Möller, professor i statsvetenskap.

Att partirådet gick på Nyamko Sabunis linje är inte så överraskande. Däremot är det förvånade att segermarginalen inte var större, anser Marja Lemne, universitetslektor i statsvetenskap vid Södertörns högskola.

– Det är väldigt tydligt att det är ett splittrat parti. Det var en hätsk ton mellan de två falangerna, överraskande hätsk, säger hon.

Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, tror att splittringen kommer att kvarstå med tanke på frågan som det handlar om.

– Skulle Liberalerna fortsätta att gå kräftgång i opinionen så lär väl den här frågan inte försvinna från dagordningen, säger han.

Tydlig markering snabbt

I opinionsmätningarna ligger Liberalerna en bit under riksdagsspärren.

– Om Liberalerna ska klara det bör det bli en tydlig markering i opinionssiffrorna ganska snabbt, annars tror jag det är kört, säger Marja Lemne.

Även Tommy Möller menar att det som nu kan kan rädda partiet är att opinionstrenden vänder.

– Det är så partier fungerar, i opinionsmässiga uppgångar så sluter man leden. Tar vi Liberalerna som exempel var det många som ogillade Lars Lejonborgs utspel om språktester 2002, men det blev ju en succé i valrörelsen och då tystnade kritiken på en gång, säger han.

Liberalernas dilemma

Tommy Möller pekar på ett dilemma för Liberalerna.

– De som vill ha en borgerlig politik och en borgerlig statsminister skulle lika gärna kunna rösta på Moderaterna. Och för dem som verkligen är emot den här linjen som nu har segrat skulle Centerpartiet kunna vara ett lockade alternativ.

TT: Hur ska Sabuni nu kunna samla partiet?

– Hon kan inte ändra på någon politik utan nu gäller det att driva sakfrågorna, säger Marja Lemne.

– Jag skulle nog säga att Sabunis ställning stärkts, röstsiffrorna var tillräckligt tydliga. Hon hade i praktiken varit körd som partiledare om hon hade förlorat den här omröstningen, men för att det ska hålla hela vägen krävs att man ganska snart kan se en ny trend vad gäller partisympatierna, säger Tommy Möller.

Annan partikultur

Mycket handlar i stället om hur de som förlorade söndagens omröstning agerar.

– Biter de i det sura äpplet och är kvar eller fortsätter de att ställa till det? säger Marja Lemne.

– Möjligt att det här beslutet kan leda till några avhopp. Skulle det vara kända namn, som tidigare partiledare, som meddelar att de lämnar partiet så blir det naturligtvis kännbart, säger Tommy Möller.

Han pekar på Liberalernas partikultur som skiljer lite från andra partier.

– Man har offentliga debatter, det är väldigt ovanligt att partimedlemmar går ut med sitt namn och offentligt och riktar kritik mot den sittande partiledaren som har varit fallet här.