Glöd · Debatt

Moderaternas flört med SD hotar demokratin

Ulf Kristerssons flört med Sverigedemokraterna hotar demokratin, menar Jonas Aghed.

DEBATT Hotar Moderaternas och Sverigedemokraternas samarbete demokratin? Skiter björnar i skogen? Är påven katolik? Självklart hotar de demokratin, var för sig och ännu mer tillsammans.

Moderaterna sänker skatten lite för fattiga och mycket för rika. Köper knegarröster med ”avdrag” som betalas med försämringar för sjuka och arbetslösa. Dopar bostadsmarknaden med ombildningar av allmännyttan för att locka knegare att skuldsätta sig medan bankerna blir de verkliga bostadsägarna. Privatiserar välfärden: vräker ut verksamheter till riskkapitalet, får styrelseplatser i välfärdsföretagen som tack och sätter sig med feta sugrör ner i kommunkassorna, medan tystnadskultur ersätter meddelarfrihet i verksamheter som plötsligt ska konkurrera istället för att samarbeta. Återinför parallellskolan och röstar bort offentlighetsprincipen för att hjälpa skolföretagen hålla sina vinstrecept hemliga, kapitalisternas behov är ju viktigare än elevernas, föräldrarnas och Sveriges.

Moderaternas politik gynnar de som har mer framför de som har mindre och allra mest de som har mest. Så kan en liten elit bli allt rikare i förhållande oss andra och eftersom pengar är makt också bestämma allt mer i förhållande oss andra hur samhället ska se ut. Vad betyder det om inte att med Moderaterna minskar demokratin?

Sverigedemokraterna gör också skillnad på folk och folk, fast deras metod är ett hopplock från historiens och moralens sophögar. De pekar finger, mobbar och beljuger och deras utvalda offer är Främlingen, Den andre, Dom, i form av muslimer, flyktingar, papperslösa, den politiska vänstern, ”kulturvänstern”, ”identitetsvänstern”, HBTQ-folk, eller vilka som helst med syndabockspotential. Med sin retorik och kampanjbidrag från kapitalister i kulissen lockar de fram det sämsta hos en massa väljare, men också hos en massa högerpolitiker och tidigare hyfsat hederliga liberaler. I kommunerna de styr ger de sig på folkbiblioteken, ett ställe som står för kultur och bildning och är öppet för främlingar, kufar och fattiga är ju ett motståndsnäste.

Sverigedemokraternas spelidé är att alla ska tvingas välja sida. Mobbare eller mobbad. Kan de kuva sina mobboffer är det bra, uppstår motvåld är det också bra, då kan de kalla in polis och militär och driva rädda människor att ansluta sig till mobbningen. Demokratins syfte, gemenskap trots olikheter i åsikter och levnadssätt, är Sverigedemokraternas röda skynke.

Nu ska de slå sina påsar ihop. Profitörernas parti plus etnonationalisterna. Är det bra för demokratin, vad tror vi?

När han intervjuas i programmet 30 minuter säger Stefan Löfven bara det självklara. Men han vet att han är falsk. Många sossar har varit med och blivit rika på utförsäljningen av demokratin, privatiseringshandeln. Drabbade och desillusionerade LO-väljare har gått till SD. Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson svarar med låtsasilska och motanklagelser. Högerns kommentariat förfasar sig. Alla spelar sina roller i lögnteatern. Tyvärr gäller det även väljarna. Tror de att de kan tjäna på det personligen, materiellt, är alldeles för många beredda att rösta på partier som drar ner på demokratin. Se på Polen, Ungern, Brasilien, USA. I Sverige är vi inte annorlunda, vi bara aktar oss lite mer för att erkänna vår egoism. 

Men hur det kan vara så djävligt är en annan diskussion. Här handlar det om att inga ska komma och säga att de inte fattar att röster på Moderaterna och Sverigedemokraterna betyder minskad demokrati. Det fattar alla.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV