Radar · Inrikes

Kristersson ska kompromissa – inte sälja sig

Partiledare Ulf Kristersson höll tal på Moderaternas digitala Sverigemöte 2021 och sade bland annat att invandringen måste minska.

Ja till kompromisser men nej till att köpslå med moderata övertygelser. Det är Moderatledaren Ulf Kristerssons linje för att nå målet att bli statsminister i en borgerlig regering efter valet nästa år.

– Bara för att Stefan Löfven sålde ut sin politik och sina politiska övertygelser för maktens skull, så tror han att alla andra är likadana, sade Kristersson i ett tal under partiets digitala Sverigemöte.

I mötet deltar, förutom partiledningen, moderata region- och kommunpolitiker från hela landet. Tanken var att partiet skulle presentera ett förslag till nytt integrationsprogram på mötet, men det sköts upp i väntan på ett lämpligare tillfälle.

Kristersson hade heller inte någon pressträff och gav inga intervjuer i samband med talet, vilket annars brukar vara regeln.

Prata med alla

Han sade att M och Kristdemokraterna kommer att gå till val på att bilda en borgerlig regering med borgerliga partier.

– Som kan prata med alla och samarbeta i sakfrågor där man tycker ungefär lika, och vill gå i samma riktning.

Han har gjort klart att han kan tänka sig att ta stöd av Sverigedemokraterna för sin regering. Det blir dock inga nya decemberöverenskommelser eller januariavtal för att säkra regeringsmakten, underströk han.

– Svensk parlamentarisk demokrati står stark. Och den kommer få jobba!

Risar Löfven

Han anklagar Socialdemokraterna och statsministern för att driva en ovärdig smutskastningskampanj med anledning av M:s öppningar för SD. Men det beror på att S är desperata och saknar lösningar på problemen i samhället, enligt Kristersson.

– Ta det med jämnmod. Det är ovärdigt. Men för ett parti som är besatt av makten finns helt enkelt inga alternativ.

Han framhöll att en ny borgerlig regering kommer ”vara redo att kompromissa för att få något gjort” och undrar hur den rödgröna sidans alternativ ser ut.

Moderatledaren hävdar sig vara säker på en sak: Om Löfven vill fortsätta som statsminister måste Vänsterpartiet och Centerpartiet samarbeta med S.

– Med det enda gemensamma målet att utesluta en miljon väljare från det politiska samtalet, sade Kristersson och syftade på Sverigedemokraterna.

När hans parti får chansen att leda Sverige ska det bli, lovade han, med realistisk optimism.

Minska invandring

De kompromisser som krävs får inte gå ut över egna övertygelser, sade han och lade ut några byggstenar för att återupprätta arbetslinjen med ett bidragstak, minska invandringen, mobilisera mot de kriminella gängen och etablera en ambitiös klimat- och energipolitik med mer kärnkraft.

Att stärka grundlagen och rättsstaten är också en viktig uppgift för en borgerlig regering, hävdade M-ledaren.

Då handlar det om den enskildes fri- och rättigheter, domstolarnas oberoende, fria medier och fri forskning och ”en offentlig förvaltning med hög integritet”.

– Det jobbet kommer Socialdemokraterna aldrig att göra. Historiskt har vi och andra borgerliga partier fått släpa dem till varje begränsning av den politiska makten.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV