Radar · Utrikes

Källor: Extremister intar Palma i Moçambique

En moçambikisk regeringssoldat.

Väpnade islamistiska extremister har intagit och kontrollerar staden Palma i nordöstra Moçambique, uppger säkerhetskällor. Invånare flyr området.

Extremisterna inledde offensiven mot Palma, i provinsen Cabo Delgado (Kap Delgado), i onsdags.

– Regeringsstyrkorna har retirerat, så staden har intagits, säger en av säkerhetskällorna.

En annan säkerhetskälla uppger också att Palma intagits, men att strider fortfarande pågår i området.

Uppgifterna har inte bekräftats från officiellt håll, men regeringen är mycket förtegen vad gäller information om den väpnade konflikten.

Försvarsdepartementets talesperson Omar Saranga uppmanat människor i området att ”behålla lugnet och att följa räddningsinstruktioner från myndigheterna”.

Räddades från hotell

Kort innan staden föll räddades omkring 180 personer, varav flera utländska arbetare, som blivit strandsatta på hotellet Amarula Palma i konfliktzonen. Men flera personer, däribland en sydafrikansk gasarbetare, dödades i ett bakhåll då de strandsatta evakuerades av moçambikiska regeringsstyrkor, uppger några av de fritagna.

Många av stadens invånare hade vid räddningsinsatsen redan flytt extremisternas offensiv.

Human Rights Watch pratade med sju invånare i staden onsdags, då attacken inleddes. Invånarna beskrev hur människor flydde medan skott avfyrades i staden, kroppar som låg på gatorna och angripare som sköt mot både människor och byggnader, skriver organisationen i ett uttalande. Sedan dess har telefon- och internetförbindelser brutits.

Trogna terrorrörelsen IS

I regionen pågår ett omfattande naturgasprojekt, i vilka bland annat den franska oljejätten Total och andra internationella energibolag deltar.

Extremisterna i norra Mocambique har satt skräck i det gas- och mineralrika Cabo Delgado i över tre års tid. Till en början höll de en allmänt låg profil kring sina motiv.

Med tiden har de kommit att bli allt djärvare. I fjol svor extremisterna trohet till terrorrörelsen IS.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV